Βρείτε μας στο Facebook

English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish

Τσερνίκι με ιστιοφορία Πέννα (Πανιά μαζεμένα)

Τσερνίκι με ιστιοφορία ΠένναΤο μοντέλο αποτελεί ομοίωμα σκάφους που αν κι εύκολα κατατάσσεται στην κατηγορία «Τσερνίκι» (οξύπρυμνο) θεωρώ πως γοητεύει με τον ξεχωριστό του χαρακτήρα. 

Ήταν ένα σκάφος σχετικά στενό και μακρύ, «χαμηλοζωσμένο» (με χαμηλό ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας) και με αρκετά κυρτό πλωριό ποδόσταμο.

Δεν είναι γνωστό αν αποτελεί έκφραση της τοπικής παραδοσιακής ναυπηγικής, όμως το σκάφος συναντάται σε πολλές φωτογραφίες στα λιμάνια της Μυτιλήνης αλλά και στο φωτογραφικό υλικό του βιβλίου “Focee” (Félix Sartiaux) που αναφέρεται στην εκκένωση της Φώκαιας και την μεταφορά προσφύγων στην Μυτιλήνη.

Κατασκευαστής / Shipbuilder : Θανάσης Γιαννίκος

Myt-1 Myt-2 Myt-3 Myt-4

Λίγα λόγια για το μοντέλο

Έχοντας την εμπειρία και σχέδιο από προηγούμενο μοντέλο Τσερνικιού, ήταν σχετικά «εύκολο» να προσαρμόσω τις γραμμές για το νέο μου μοντέλο. Το μοντέλο είναι κατασκευασμένο “scratch” σε κλίμακα 1:24 από ξύλο οξιάς και με την μέθοδο «πέτσωμα σε ολόσωμους νομείς».

Αποφάσισα να κατασκευάσω το μοντέλο με την ιστιοφορία του μαζεμένη προκειμένου να το αποδώσω όπως φαίνεται στις περισσότερες φωτο, αλλά και να δώσω την δυνατότητα να διακρίνονται άλλες λεπτομέρειες του. Ενδεικτικά, έχουν κατασκευασθεί και τοποθετηθεί πάνω από 30 μεταλλικά ναυτικά κλειδιά και αντίστοιχες ροδάντζες, που μου έδωσαν και την ιδέα για την κατασκευή της βάσης του μοντέλου από αντίστοιχες πραγματικές.

Ευχαριστώ

Στοιχεία μοντέλου

 
Κλίμακα / Scale
Μήκος / Length
Πλάτος / Width
Ύψος / Height
Διαστάσεις / Dimensions :
1:24
Γάστρα: 83cm
13 cm
63 cm
Ολικό: 83cm
Τύπος γάστρας / Type of hull :
Τσερνίκι
Ιστιοφορία / Type of sail :
Πέννα
Όνομα / Νame :
-

 

Φωτογραφίες από το μοντέλο

Πλώρη, πρύμνη & Πανιά

 

Φωτογραφίες από την κατασκευή του μοντέλου