Βρείτε μας στο Facebook

English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish

«Ταξιάρχης» Σακολέβα με ιστιοφορία Πέννας

Taxiarhis-sakoleva-pennaΤο μοντέλο αναπαριστά ένα σκάφος Σακολέβας με ιστιοφορία Πέννας, βασισμένο στις πληροφορίες των βιβλίων «Ελ. Παραδοσιακή Ναυπηγική» του Κ. Δαμιανίδη, και «Last days of masts and sails 1925» του Sir Alan Moore καθώς και στο φωτογραφικά αρχείο του naftotopos.gr.

 

 

 

 
Κλίμακα / Scale
Μήκος / Length
Πλάτος / Width
Ύψος / Height
Διαστάσεις / Dimensions :
1:30
74 cm
14,6 cm
60 cm
Γάστρας :
45 cm
-- cm
-- cm

 

Τύπος γάστρας / Type of hull :
Βαρκαλάς / Varkalas
Ιστιοφορία / Type of sail :
Σακολέβα (Πέννα) / Sacoleva (Penna)
Όνομα / Νame :
ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ / TAXIARHIS

Ο τύπος της γάστρας και ο τόπος φωτογράφησης αυτών των σκαφών κυρίως στην Μυτιλήνη, συμφωνούν με την αναφορά της βιβλιογραφίας «Τα Ελληνικά ιστιοφόρα καϊκια του 20ου αιώνα» (Κ.Δαμιανίδης-Τ.Λεοντίδης), κατά την οποία στο Πλωμάρι της Μυτιλήνης κατασκευάζονταν μέχρι το 1940 ένα «διαφορετικό» είδος σκάφους με γάστρα Βαρκαλά. Αυτός ο Βαρκαλάς είχε καθρέφτη (τάκο) στην πρύμνη τοποθετημένο ψηλότερα από’ ότι σε άλλους βαρκαλάδες, το δε ποδόσταμο της πλώρης ήταν ευθύ και αρκετά κεκλιμένο.

Myt-1

Το σκάφος κατασκευάζονταν σε μεγάλα μεγέθη είχε χρήση εμπορικού και το ονόμαζαν «Σακκολέβα», χωρίς όμως να φέρει την ομώνυμη ιστιοφορία. Το ιδιαίτερο αυτό σκάφος-γάστρα αναφέρεται επίσης και στα απομνημονεύματα του υποναύαρχου, οργανωτής του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και αγωνιστή του 1821 Νικόδημου Κωνσταντίνου, (Υπόμνημα της νήσου Ψαρών 1862 σελ. 73) όπου αναφέρει την «Σακκολέβα» σαν τύπο σκάφους που κτίζονταν στα Ψαρά στα μέσα του 18ου αιώνα.
Παρόμοιο σκάφος με ιστιοφορία σακκολέβας παρουσιάζεται στις καταγραφές του Admiral Paris ( Souvenirs de marine - Grece Sacoleve 1835) σαν Αιγαιοπελαγίτικο ιστιοφόρο.

Συμπεραίνεται λοιπόν ότι το είδος αυτό του σκάφους που κατασκευάζονταν στο Πλωμάρι μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα, θα αποτελούσε ίσως μία εξελικτική παραλλαγή του παλαιοτέρου αυτού τύπου. 

Myt-2 Myt-3 

Σχετικά ναυπηγικά μοντέλα σκάφους Σακκολέβας διασώζονται ακόμη στο ναυπηγείο του Δ. Γιαμουγιάννη στο Πλωμάρι.

Myt-4  

Το μεγάλο πανί τυλιγμένο στο κατάρτι, είναι συνηθισμένη εικόνα όταν το σκάφος δεν ταξιδεύει. Ακόμη ο μεγάλος πρόβολος με μπομπρέσο, με ένα πλέγμα σχοινιών που συγκρατούν τα μαϊναρισμένα πανιά (φλόκους) ήταν ο συνηθισμένος τρόπος εξαρτισμού σε μεγάλες Πέννες.

 Ο εξαρτισμός και η ιστιοφορία του μοντέλου βασίσθηκε αποκλειστικά στο φωτογραφικό αρχείο του naftotopos.gr.

Φωτογραφίες από το μοντέλο

 

Τεκμηρίωση μοντέλου βασισμένη σε παλαιές φωτογραφίες

 

 

 

 

Σχετικές καταχωρήσεις