Βυζαντινά καράβια

Ελαφρύς τύπος Βυζαντινού Δρόμωνα

Περισσότερα...Το μοντέλο που παρουσιάζεται αποτελεί ένα Δρόμωνα, βασικού τύπου πλοίου του Βυζαντινού πολεμικού ναυτικού. Ο Δρόμωνας, θεωρείται η εξέλιξη της Αθηναϊκής τριήρους. Όπως και η τριήρης, έτσι και ο δρόμων ήταν ελαφριάς κατασκευής, ανθεκτικός και έφερε αναλόγως του τύπου του, μία ή δύο σειρές κουπιών. Έφερε επίσης ένα ή περισσότερα τριγωνικά πανιά (λατίνια) ή τετράγωνα, ανάλογα του τύπου του. Η επιφάνεια των πανιών του ήταν μεγαλύτερη από αυτή της τριήρους με αποτέλεσμα να κινείται γρηγορότερα και αναλόγως των καιρικών συνθηκών να κινείται μόνο με πανιά.

Αντί για το μεταλλικό έμβολο που έφερε η Αθηναϊκή τριήρης, ο Δρόμων έφερε "σίφωνα" στην πλώρη, από το οποίο εκτοξευόταν το περίφημο υγρό πυρ. Το όπλο αυτό μετά το 673 μ.Χ. έγινε ο φόβος κα ο τρόμος των εχθρικών πλοίων. Δεν ήταν απαραίτητο πλέον τα πλοία του βυζαντινού πολεμικού ναυτικού να εμβολίζουν ή να έρχονται σε επαφή με τα εχθρικά πλοία.

Το μοντέλο έχει βασισθεί σε υποθετικές γραμμές που σχεδίασε ο John Morrison. Πηγή: "The age of GALLEY" Mediterranean Oared Vessels since pre-classical Times. Editor: Robert Gardiner, Conway Maritime Press (σελίδα 156).

Κατασκευαστής / Shipbuilder : Μάρας Δημήτριος

Περισσότερα...

Εμπορικό πλοίο του 7ου αιώνα μ.Χ. - Yassi Ada

Περισσότερα...Αντίγραφο Βυζαντινού εμπορικού πλοίου του 7ου αιώνα μ.Χ., αντίγραφο του πραγματικού που βρέθηκε κοντά στην ακτή της Μ.Ασίας, απέναντι από την Κω στο νησάκι του Yassi Ada. Το πλοίο διεσώθη κατά το 60%, ήταν ένα λεπτό σκάφος μήκους περίπου 19μ., πλάτους 5,22 μ. και μετέφερε 850 αμφορείς, 11 άγκυρες και διάφορα άλλα αντικείμενα. ενώ βρίσκεται στο Μουσείο του Bodrum (Αρχαία Αλικαρνασσός).

Αποτελεί σημαντικό εύρημα γιατί σ'αυτό αποτυπώνεται η αλλαγή που συμβαίνει από την αρχαία τεχνική «shell first» στη νεότερη «skeleton first». Το ομοίωμα βασίστηκε στα ναυπηγικά σχέδια του Richard Steffy που υπάρχουν στο βιβλίο: Yassi Ada. A seventh-century Byzantine Shipwreck G-Bass and Frederick H.Van Doormick.

To υλικό κατασκευής του μοντέλου είναι: πεύκο ενώ (όπως δηλώνει ο ίδιος ο μοντελιστής) για την κατασκευή του ακολουθήθηκε ο αρχαίος τρόπος κατασκευής, δηλαδή πρώτα το πέτσωμα και μετά ο σκελετός.

Κατασκευαστής / Shipbuilder : Μάρας Δημήτριος

Περισσότερα...

Εμπορικό πλοίο του 7ου αιώνα μ.Χ. - Yassi Ada

Περισσότερα...Αντίγραφο Βυζαντινού εμπορικού πλοίου του 7ου αιώνα μ.Χ., αντίγραφο του πραγματικού που βρέθηκε κοντά στην ακτή της Μ.Ασίας, απέναντι από την Κω στο νησάκι του Yassi Ada. Το πλοίο διεσώθη κατά το 60%, ήταν μήκους περίπου 19μ. και βρίσκεται στο Μουσείο του Bodrum (Αρχαία Αλικαρνασσός). Αποτελεί σημαντικό εύρημα γιατί σ'αυτό αποτυπώνεται η αλλαγή που συμβαίνει από την αρχαία τεχνική «shell first» στη νεότερη «skeleton first». Το ομοίωμα βασίστηκε στα ναυπηγικά σχέδια του Richard Steffy που υπάρχουν στο βιβλίο: Yassi Ada. A seventh-century Byzantine Shipwreck G-Bass and Frederick H.Van Doormick.

Κατασκευαστής / Shipbuilder : Ράλλης Αριστοτέλης

Περισσότερα...