Χαιρετώ.
Σε ότι αφορά το ύψος στην θέση του μεσαίου νομέα κι αφού "νομίζεις", τότε άστο όπως είναι...
Δεν ξέρω γιατί προτίμησες να "ξανασχεδιάσεις" τους νομείς, αλλά μετά τα γατζάο, αυτή την φορά ίσως κάτι να πήγε στραβά.
Επίσης είναι ανορθόδοξο να ξεκινάμε το πέτσωμα απο κάτω, γιατί ενώ έχουμε την αίσθηση ότι σε εκείνο το επίπεδο οι νομείς είναι περισσότερο σταθεροί, έστω και μερικά χιλιοστά μετακίνησης τους (δεξιά-αριστερά), θα φανούν πολλαπλασιασμένα στο ύψος της κουπαστής.
Εκτιμώντας λοιπόν απο τις φωτο ότι αυτό είναι το τελειωτικό σου πέτσωμα(?), έχω να παρατηρήσω τα παρακάτω.
Οι γωνίες και οι εσωχές που εγώ βλέπω είναι με τα αντίστοιχα βέλη στην φωτο νο1.
untitled-1.JPG [ 72.08 KiB | 15440 προβολές ]
Αυτό είναι επιπλέον αποτέλεσμα στο ότι δεν έχεις κάνει τα φάλτσα στους νομείς πλώρης πρύμνης και τα μαδέρα σου πατάνε στις κόχες τους...Δες φωτο νο2.
untitled-2.JPG [ 98.69 KiB | 15440 προβολές ]
Ο "ορθόδοξος" τρόπος πετσώματος της γάστρας ξεκινά απο το ύψος είτε της κουπαστής είτε του καταστρώματος. Κι αυτό γιατί με τα πρώτα μαδέρια σταθεροποιείς τους νομείς απο τα περισσότερο ασταθή άκρα τους...Επιπλέον καθορίζεις, αν δεν σου δίδεται απο το σχέδιο, το ύψος αλλά και η καμπυλότητα του καταστρώματος και της κουπαστης.
Δες στην φωτο νο3 πως εγώ θα έβλεπα τις γραμμή της κουπαστής και παρατήρησε επίσης (εκτός αν κάνω λάθος) την ευθύγραμη θέση των καμαριών στους νομείς (όπου θα πατήσει το πέτσωμα) όπου δεν υπάρχει καμπυλότητα ενώ θα πρέπει γενικά να ακολουθεί την γραμμή μιάς καμπύλης κουπαστής.
IMG-20200423-104836.jpg [ 33.96 KiB | 15440 προβολές ]
Αυτό που κάνω εγώ ξεκινώντας το πέτσωμα σε ένα μοντέλο μου, είναι να τοποθετώ ένα μαδεράκι (λεπτότερο απο αυτά του πετσώματος) ή πηχάκι (τετράγωνο) στο ύψος που επιλέγω (κουπαστής ή καταστρώματος) καρφώνοντας το πρόχειρα με καρφίτσες επάνω σε κάθε νομέα και με την καμπυλότητα που επιθυμώ. Έτσι έχω σιγουρέψει και την σταθερότητα των νομέων και έχω και μία πρώτη εικόνα των γραμμών της γάστρας. Στην συνέχει κάτω απο αυτό το πρώτο πρόχειρο μαδεράκι, κολάω σταθερά κανονικά μαδεράκια του πετσώματος μέχρι περίπου την μέση της γάστρας και στην συνέχεια ξεκινάων να πετσώνω απο την καρίνα...
IMG-20200423-104858.jpg [ 56.86 KiB | 15440 προβολές ]
Ίσως θα έπρεπε να ρίξεις μία ματιά στο άρθρο μου για να δείς τα γενικά και όχι τις λεπτομέρειες τουλάχιστον σε αυτή την φάση που ξεκινάς...
http://www.naftotopos.gr/index.php?opti ... 89&lang=elΣε ότι αφορά φωτο μπορείς να δείς ένα μοντέλο έδω:
http://www.naftotopos.gr/index.php/inde ... 13&lang=elκαι πολλές φωτο αν κάνεις αναζήτηση με εικόνες το "Αλιευτικό τρεχαντήρι"...
trechantiri.jpg [ 141.71 KiB | 15440 προβολές ]
Thx