Απάντηση στο θέμα  [ 12 δημοσιεύσεις ] 
Τρεχαντηρι 
Συγγραφέας Μήνυμα
Μέλος

Εγγραφη: 27 Οκτ 2012 - 10:56
Δημοσ.: 8
Απάντηση με παράθεση
Δημοσίευση Τρεχαντηρι
Το σχεδιο το κατεβασα απ εδω και ειναι αυτο (Αλιευτικό Τρεχαντήρι 12 μέτρων - Κίμακα 1:30) το μεγενθυνα στα 51cm και εβγαλα τους νομεις πανω απ το σχεδιο,δεν κατεβασα αλλο αρχειο.
Το προβλημα μου ειναι οτι οπως το κοιταζω απ το πλαι νομιζω οτι μου εχει βγει πολυ ρηχο,το υψος στο κεντρο του ειναι 6cm
https://postimg.cc/gallery/pFP60GL

23 Απρ 2020 - 10:39
Προφίλ
Γενικός Συντονιστής
Άβαταρ μέλους

Εγγραφη: 10 Φεβ 2009 - 22:24
Δημοσ.: 631
Τοποθεσια: Βόλος
Απάντηση με παράθεση
Δημοσίευση Re: Τρεχαντηρι
Νομίζεις, ή έγινε λάθος στην αναγωγή απο την κλίμακα.?
Πάντως να γνωρίζεις ότι, τα αλιευτικά σκάφη είναι συνήθως με χαμηλό ύψος στην θέση του μεσαίου νομέα κι αυτό για να μπορεί το πλήρωμα να έχει ευκολότερη πρόσβαση στα δίχτυα, όταν αυτά είναι στην θάλασσα.
Και μπορεί αυτό στις μέρες μας να έχει αλλάξεί λόγω μηχανών, αλλά δέν έχουν αλλάξει και οι γραμές τις γάστρας.
Αυτό που εγώ παρατηρώ άμεσα και στο λέω τώρα που εκτιμώ δεν έχεις προχωρήσει περισσότερο το μοντέλο σου, είναι ότι τα μαδέρια στο πέτσωμα της γάστρας, δεν φαίνεται να έχουν φυσική καμπυλότητα επάνω στους νομείς. Σε κάποιους απο αυτούς βλέπω να "γωνιάζουν" και σε άλλους να "τραβιούνται" μέσα κι αυτό δεν είναι καλό....!
Αφού σταθεροποιήσεις τους νομείς (κάθετα και οριζόντια) τότε το κάθε μαδέρι απο πλώρη-πρύμνη θα πρέπει να εφάπτεται επάνω σε κάθε νομέα (ή στους περισσότερους...), χωρίς γωνία. Αν όχι και γωνιάζει ή έχει απόσταση, τότε κάτι συμβαίνει με το σχέδιο ή το νομέα και θέλει επέμβαση..
Δες τα πάλι και μας λές...
Thx

24 Απρ 2020 - 12:48
Προφίλ WWW
Μέλος

Απάντηση με παράθεση
Νομίζεις,ή έγινε λάθος στην αναγωγή απο την κλίμακα.? Νομιζω!
Το σχεδιο το κατεβασα απο εδω https://www.naftotopos.gr/?option=com_p ... 47&lang=el και κατεβασα μονο το πρωτο αρχειο,μετα εβγαλα τους νομεις βαση αυτης της περιγραφης http://www.naftotopos.gr/index.php?opti ... 90&lang=el με τον ιδιο τροπο εχω κανει και τα υπολοιπα σκαρια μου και βγηκαν μια χαρα,δεν εχω κανει καποιο λαθος σ αυτο το κομματι.
Στο πετσωμα ξεκινησα απο κατω,εβαλα τα πρωτα 7 μαδερια και μετα το επιασα απο πανω,απ τα πανω δεν παραβιασα κανενα μαδερι να κατσει με το ζορι εκει που ηθελα,τα κατω καποια ναι τα ζορισα λιγο αλλα μετα τα παντρεψα στο κεντρο.Οι νομεις ειχαν ζυγιθει και στοιχηθει πριν το πετσωμα,τους ειχα κολλησει μεταξυ τους με πυχακια για να μην κουνιουνται.
Αν εξαιρεσεις εναν νομεα σε ολους τους υπολοιπους τα μαδερια πατουσαν κανονικα και γωνιες δεν εχω καπου,να ειναι η φωτο?
Εχεις φωτο απο καποιο σκαρι που να εχει βασιστει πανω σ αυτο το σχεδιο για να παρω μια εικονα?
Σε ευχαριστω πολυ Θαναση για την αμεση απαντηση σου.

24 Απρ 2020 - 23:34
Προφίλ
Γενικός Συντονιστής
Άβαταρ μέλους

Απάντηση με παράθεση
Χαιρετώ.
Σε ότι αφορά το ύψος στην θέση του μεσαίου νομέα κι αφού "νομίζεις", τότε άστο όπως είναι... :)
Δεν ξέρω γιατί προτίμησες να "ξανασχεδιάσεις" τους νομείς, αλλά μετά τα γατζάο, αυτή την φορά ίσως κάτι να πήγε στραβά.
Επίσης είναι ανορθόδοξο να ξεκινάμε το πέτσωμα απο κάτω, γιατί ενώ έχουμε την αίσθηση ότι σε εκείνο το επίπεδο οι νομείς είναι περισσότερο σταθεροί, έστω και μερικά χιλιοστά μετακίνησης τους (δεξιά-αριστερά), θα φανούν πολλαπλασιασμένα στο ύψος της κουπαστής.
Εκτιμώντας λοιπόν απο τις φωτο ότι αυτό είναι το τελειωτικό σου πέτσωμα(?), έχω να παρατηρήσω τα παρακάτω.
Οι γωνίες και οι εσωχές που εγώ βλέπω είναι με τα αντίστοιχα βέλη στην φωτο νο1.
untitled-1.JPG
untitled-1.JPG [ 72.08 KiB | 15440 προβολές ]

Αυτό είναι επιπλέον αποτέλεσμα στο ότι δεν έχεις κάνει τα φάλτσα στους νομείς πλώρης πρύμνης και τα μαδέρα σου πατάνε στις κόχες τους...Δες φωτο νο2.
untitled-2.JPG
untitled-2.JPG [ 98.69 KiB | 15440 προβολές ]

Ο "ορθόδοξος" τρόπος πετσώματος της γάστρας ξεκινά απο το ύψος είτε της κουπαστής είτε του καταστρώματος. Κι αυτό γιατί με τα πρώτα μαδέρια σταθεροποιείς τους νομείς απο τα περισσότερο ασταθή άκρα τους...Επιπλέον καθορίζεις, αν δεν σου δίδεται απο το σχέδιο, το ύψος αλλά και η καμπυλότητα του καταστρώματος και της κουπαστης.
Δες στην φωτο νο3 πως εγώ θα έβλεπα τις γραμμή της κουπαστής και παρατήρησε επίσης (εκτός αν κάνω λάθος) την ευθύγραμη θέση των καμαριών στους νομείς (όπου θα πατήσει το πέτσωμα) όπου δεν υπάρχει καμπυλότητα ενώ θα πρέπει γενικά να ακολουθεί την γραμμή μιάς καμπύλης κουπαστής. IMG-20200423-104836.jpg
IMG-20200423-104836.jpg [ 33.96 KiB | 15440 προβολές ]

Αυτό που κάνω εγώ ξεκινώντας το πέτσωμα σε ένα μοντέλο μου, είναι να τοποθετώ ένα μαδεράκι (λεπτότερο απο αυτά του πετσώματος) ή πηχάκι (τετράγωνο) στο ύψος που επιλέγω (κουπαστής ή καταστρώματος) καρφώνοντας το πρόχειρα με καρφίτσες επάνω σε κάθε νομέα και με την καμπυλότητα που επιθυμώ. Έτσι έχω σιγουρέψει και την σταθερότητα των νομέων και έχω και μία πρώτη εικόνα των γραμμών της γάστρας. Στην συνέχει κάτω απο αυτό το πρώτο πρόχειρο μαδεράκι, κολάω σταθερά κανονικά μαδεράκια του πετσώματος μέχρι περίπου την μέση της γάστρας και στην συνέχεια ξεκινάων να πετσώνω απο την καρίνα...
IMG-20200423-104858.jpg
IMG-20200423-104858.jpg [ 56.86 KiB | 15440 προβολές ]

Ίσως θα έπρεπε να ρίξεις μία ματιά στο άρθρο μου για να δείς τα γενικά και όχι τις λεπτομέρειες τουλάχιστον σε αυτή την φάση που ξεκινάς...http://www.naftotopos.gr/index.php?opti ... 89&lang=el

Σε ότι αφορά φωτο μπορείς να δείς ένα μοντέλο έδω: http://www.naftotopos.gr/index.php/inde ... 13&lang=el
και πολλές φωτο αν κάνεις αναζήτηση με εικόνες το "Αλιευτικό τρεχαντήρι"...
trechantiri.jpg
trechantiri.jpg [ 141.71 KiB | 15440 προβολές ]

Thx

25 Απρ 2020 - 07:36
Προφίλ WWW
Μέλος

Απάντηση με παράθεση
Θαναση 1000 συγνωμη για την ταλαιπωρια!!!
Τα καταλαβα ολα αυτα που μου ειπες,λογο δυσλεξιας μου ειναι πολυ δυσκολο να διαβαζω και να κατανοω αυτα που διαβαζω,πρεπει να τα διαβασω 100 φορες πραγμα πολυ κουραστικο,το ματι μου πηδαει γραμμες και χανω το νοημα,πιστεψε με ομως επειδη το γουσταρω πολυ το αντικειμενο το προσπαθω!μου ειναι πολυ ποιο ευκολο με εικονες να κατανοησω κατι! :)
Θα προσπαθησω να το επισκευασω στα σημεια που μου εδειξες με λιγο ανορθοδοξο τροπο βεβαια,να προσθεσω στα σημεια που τραβανε προς τα μεσα καποιο κομματακι μαδερι και να το λιωσω στο γυαλοχαρταρισμα γιατι πλεον δεν ξεκολλαει κατι και δεν μου παει να το πεταξω,θα ανεβασω φωτο να μου πεις παλι την γνωμη σου.
Σ ευχαριστω παρα πολυ

25 Απρ 2020 - 15:24
Προφίλ
Γενικός Συντονιστής
Άβαταρ μέλους

Απάντηση με παράθεση
Χαιρετώ. Δεν με ταλαιπωρείς καθόλου.
Εγώ θα σου πρότεινα να θυσιάσεις ένα-δυό μαδέρια και να κάνεις τα φάλτσα των νομέων....
Κάθε αρχή έχει πολλά μπρός πίσω και προσωπικά έχω βάλει στην φωτιά μοντέλο σε περισσότερο προχωρημένο στάδιο.
Είναι καλύτερα να επιβραδύνεις τώρα, απο το να βλέπεις αργότερα πράγματα που δεν θα σου αρέσουν.
Καλή συνέχεια
Thx

25 Απρ 2020 - 17:40
Προφίλ WWW
Μέλος

Απάντηση με παράθεση
Ειναι ολοι οι νομεις χωρις φαλτσο,αν ξηλωσω τα 2-3 πανω μαδερια και κανω το φαλτσο στους νομεις δεν θα καθησουν μετα τα νεα μαδερια ποιο μεσα και θα κανουν σκαλοπατι?
ειναι κολλημενο ολο με ξυλοκολλα τυπου atlacoll και τα μαδερια μεταξυ τους απ την μεσα μερια.

25 Απρ 2020 - 18:58
Προφίλ
Γενικός Συντονιστής
Άβαταρ μέλους

Απάντηση με παράθεση
Είναι δύσκολο αυτό που θα σου πω, αλλά το έχω κάνει...
Αποφάσισε αν θα το τελειώσεις με προβλήματα, ή θα το προχωρήσεις μέχρι ένα σημείο. :!:
Ίσως θα έπρεπε να θεωρήσεις το μοντέλο αυτό ως πειραματισμό και πεδίο μάθησης, προκειμένου να αποφύγεις τα ίδια λάθη σε ένα επόμενο.
Thx

25 Απρ 2020 - 19:22
Προφίλ WWW
Μέλος

Απάντηση με παράθεση
Θα το σταματησω Θαναση γιατι εχει πολλα λαθη και δεν αξιζει,μονο και μονο που θα τα ξερω θα με χαλαει.
Σ ευχαριστω πολυ και παλι για τον χρονο σου!

25 Απρ 2020 - 20:20
Προφίλ
Γενικός Συντονιστής
Άβαταρ μέλους

Απάντηση με παράθεση
Δύσκολη απόφαση την έχω βιώσει... :cry:
Δεν ξέρω αν θα το αφήσεις στην άκρη, ή αν θα μπορούσες να αφαιρέσεις-καταστρέψεις το πέτσωμα και ίσως να σώσεις τους νομείς και τα ποδοστάματα για να ξεκινήσεις-συνεχίσεις κάτι νέο.
Στην διάθεση σου πάντα.
Thx

26 Απρ 2020 - 07:11
Προφίλ WWW
Μέλος

Απάντηση με παράθεση
Σ ευχαριστω Θαναση!θα το αφησω γιατι δεν υπαρχει αλλη ξυλεια διαθεσιμη μεχρι να ανοιξουν καποια μαγαζια και να προμηθευτω.Θα το ξεκινησω παλι απ την αρχη σε λιγο ποιο μεγαλη κλιμακα αυτη τη φορα και βημα βημα με φωτο για να μην εχω παλι τα ιδια ;)

27 Απρ 2020 - 22:37
Προφίλ
Γενικός Συντονιστής
Άβαταρ μέλους

Απάντηση με παράθεση
Οκ Αλέξανδρε!
Ξέρεις που θα μας βρείς, σε ότι χρειαστείς... ;)
Thx

28 Απρ 2020 - 06:39
Προφίλ WWW
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση κατά  
Απάντηση στο θέμα   [ 12 δημοσιεύσεις ] 

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης

Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση