
Re: "Μοντελιστικό Ναύβαθρο"
Μοντελιστικό ΝαύβαθροΑγαπητοί φίλοι κάποιες φορές θα θελήσουμε να κατασκευάσουμε ένα ναυτικό μοντέλο αναπαριστώντας κατά το δυνατόν και την σύνθεση (τμήματα) των νομέων του.(Έδρα-σκαρμούς-μαντάλια
http://www.naftotopos.gr/images/stories ... Nomeas.jpg)
Συνήθως αυτό το κάνουμε σε μοντέλα «ανοιχτής» βάρκας ή σε άλλο σκαρί όπου κάποιο τμήμα της γάστρας του παραμένει χωρίς πέτσωμα ώστε να φαίνεται και η δουλειά μας στο εσωτερικό του.
Για την σύνθεση-αναπαράσταση των νομέων και κατασκευή του μοντέλου υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι, παρακάτω όμως θα σας παρουσιάσουμε αυτήν που και προσωπικά θεωρώ καλύτερη ως προς την πιστότητα του αποτελέσματος.
Αυτή είναι η μέθοδος με την χρήση του «Μοντελιστικού Ναύβαθρου». (Μ.ν.)
Προϋπόθεση για την κατασκευή και την χρήση του είναι να υπάρχει κάποιο «σχέδιο» όπου τουλάχιστον θα περιέχονται οι ναυπηγικές γραμμές της γάστρας του μοντέλου που θα κατασκευάσουμε.
Σχ.Νο1Δεδομένα σχεδίουΈχοντας το σχέδιο παρατηρούμε-μελετάμε τις προσόψεις πλώρης και πρύμνης που μας δίνουν το (μισό) σχήμα των νομέων και προσέχουμε αν υπάρχει αριθμημένη διαδοχή τους.
Θα πρέπει η αρίθμηση των νομέων των προσόψεων να συμφωνεί με την αρίθμηση των νομέων της πλάγιας όψης. Αυτό όμως μπορεί και να μην συμβαίνει…
Ενδέχεται να συναντήσετε προσόψεις όπου υπάρχει αρίθμηση μέχρι και τον μεσαίο νομέα και μετά η αρίθμηση "ξεχνά" 3-4 νούμερα θεωρώντας ότι 3-4 είναι ίδιοι μεσαίοι νομείς.
Νομίζω κατανοητό ότι δεν μπορούν να αποτυπωθούν στην πρόσοψη ως ξεχωριστοί καθώς έχουν το ίδιο σχήμα με τον ήδη αποτυπωμένο έναν.
Η συνηθισμένη όμως περίπτωση είναι αυτή με διαδοχική αρίθμηση.
Και αυτή όμως μπορεί να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθόσον το «σχέδιο» ενδέχεται να περιέχει μόνο βασικούς νομείς και όχι το σύνολο των προβλεπομένων-απαιτουμένων.
Ας σημειωθεί ότι οι μεσαίοι ίδιοι νομείς είναι πάντα περισσότεροι από τρεις (3)…
Σ’ αυτές λοιπόν τις περιπτώσεις θα πρέπει να «βρεθούν» και να παρασταθούν και οι νομείς που ελλείπουν.
Ο σωστός καθορισμός και η τοποθέτηση νομέων που ελλείπουν είναι μεγάλο κεφάλαιο….
Στην περίπτωση του «Μ.ν.» όμως το θέμα επιδέχεται απλοποίηση ….και θα δείτε παρακάτω γιατί….
Η
απλοϊκή γρήγορη μέθοδος λοιπόν για να «βρεθούν» οι νομείς που ελλείπουν είναι να παρατηρήσουμε πόσους έχει ζωγραφισμένους η πλάγια όψη (στο σχέδιο) και να υπολογίσουμε πόσους θέλουμε να τοποθετήσουμε ανάμεσα στα κενά των υπαρχόντων (συνήθως ίδιοι σε αριθμό σε κάθε κενό).
Έστω ότι θέλουμε να τοποθετήσουμε έξη (6) νομείς ανάμεσα σε κάθε κενό…οπότε ζωγραφίζουμε πάνω στην κάθε πρόσοψη και σε ίσες αποστάσεις μεταξύ τους έξη (6) νέους νομείς ακολουθώντας τις γραμμές του κάθε προηγούμενου και έχοντας κατά νου να καταλήξουμε στις γραμμές του επόμενου.
Για τους ίδιους μεσαίους νομείς δεν τίθεται θέμα.
Επαναλαμβάνω η μέθοδος αυτή είναι υπεραπλουστευμένη….
Σχ. No2