Κυριάκο καλώς ήλθες.
Χαίρομαι ιδιαίτερα που συναντώ ακόμα έναν που ασχολείται με την συγκεκριμμένη τεχνική μοντελισμού και μάλιστα "επί τω Ελληνικόν" (Παραδοσιακά σκαριά)
Αν δεν το γνωρίζεις είμαι και εγώ ένας απο σας που ξεκίνησα τον μοντελισμό απο αυτό το επίπεδο κλίμακας αλλά κατέληξα σε μεγαλύτερη....
Επειδή έχω μια εμπειρία τουλάχιστον 15 ετών και ικανή βιβλιογραφία πάνω στο θέμα ευχαρίστως προσφέρω συμβουλές και τεχνικές σε όποιον φίλο θα το ήθελε.
Κυριάκο επέτρεψε μου να προτείνω και κάποιε άλλες τεχνικές απο αυτές που ήδη ανέφερες.
α.Μια άλλη τεχνική για να διπλώνει το κατάρτι είναι η στήριξη του στο οριζόντιο τμήμα ενός σύρματος σχήματος "Π" το οποίο καρφώνει τις άκρες του πάνω στο κατάστρωμα.
β.Οι άκρες από τις κλωστές που στηρίζουν το κατάρτι (ξάρτια) μπορούν να περνάνε απο τρύπες πάνω στο παραπέτο (βοηθάει αρκετά το σκαρί να είναι σχηματισμένο σε ξύλο balsa) και να βγαίνουν κάτω απο το σκαρί όπου και να ασφαλίζονται χωρίς να χρειάζεται να καταλήγουν έξω απο το μπουκάλι.
Στο ύψος του παραπέτου μπορείς να περνάς στις κλωστές λεπτό μαύρο καλώδιο σε αναπαράσταση πατρωναρίσματος των ξαρτιών.
γ.Η "θάλασσα" μπορεί να αναπαρασταθεί με πλαστελίνη σε διάφορους χρωματισμούς και μπορεί να δουλευτεί με ένα καμπύλο κουμπί (απο παλτό ?) στηριγμένο στην άκρη μια ακτίνας απο ομπρέλλα (βοηθάει πολύ η "διπλωμένη" μορφή της).
Το μειονέκτημα της πλαστελίνης είναι ότι σε έκθεση στον ήλιο ή σε θερμότητα (πάνω απο τζάκι?...) θα δημιουργήσει υδρατμούς στο εσωτερικό του μπουκαλιού.Επίσης συνήθως κιτρινίζει (λόγω λαδιού) τα απο λεπτό χαρτί κατασκευασμένα πανιά, αλλά αυτό μπορεί να αποτελέσει και "ageing".
δ.Το σκαρί μπορεί να στερεωθεί στην πλαστελίνη αφού πρώτα το έκουμε κολλήσει πάνω σε μικρή επίπεδη βάση ή έχουμε προσαρμώσει σε πλώρη και πρύμνη κάτω απο την ίσαλο δύο μικρά ξυλαράκια τα οποία "θάβουμε" στην πλαστελίνη.
ε.Τα κοψίματα των κλωστών μπορούν να γίνουν με μικρό τμήμα απο λεπίδα ξυρίσματος στηριγμένη στο άκρο μιάς ακτίνας απο ομπρέλλα (στις μέρες μας η CA κόλλα κάνει θαύματα...).
στ.Τα μπουκάλια θα πρέπει να προεπιλέγονται για την καθαρότητα τους απο στίγματα άμμου και παραμορφώσεων.
Η παραμόρφωση μπορεί να ελεγχθεί αν στο υποψήφιο μπουκάλι βάλουμε ένα κομμάτι εφημερίδας και βλέποντας πόσο καλά ή όχι μπορούμε να διαβάσουμε.
Συνήθως τα μπουκάλια που περιέχουν διαφανή ποτά είναι καλύτερα σε σύγκριση με άλλα.
Ευχαριστώ