Απάντηση στο θέμα  [ 6 δημοσιεύσεις ] 
Διακρίσεις: Άλλα προστατεύονται και άλλα... 
Συγγραφέας Μήνυμα
Μέλος
Άβαταρ μέλους

Εγγραφη: 10 Φεβ 2009 - 15:18
Δημοσ.: 262
Απάντηση με παράθεση
Δημοσίευση Διακρίσεις: Άλλα προστατεύονται και άλλα...
Σε "γειτονικό" μας forum και όχι τόσο συγγενικό μας... αναφέρει ένας φίλος μέσα σε όλα τα άλλα:

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση (όχι νόμο) τα ναυάγια τα οποία είναι βυθισμένα πάνω από 50 χρόνια εντάσσονται στον αρχαιολογικό νόμο περί προστασίας αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αυτό που δεν έχουμε σκεφτεί και που επισήμανε γνωστός αρχαιολόγος είναι ότι σύμφωνα με ευρωπαϊκό νόμο διατάσετε η καταστροφή των τρεχαντηριών (σκάφους συμβόλου πολιτιστικής κληρονομιάς και αντικατάσταση τους με νεότερα) μερικά δε από αυτά ξεπερνούν κατά πολύ την 50ετία?.

Δεν θα ασχοληθώ με το ιδιοκτησιακό καθεστώς τον ναυαγισμένων πλοίων διότι θεωρώ ότι δεν είναι εκεί η ουσία απλά αναφέρω αυτόν το παραλληλισμό για προβληματισμό για μία άδικη μεταχείριση πολιτισμικού πλούτου (βυθισμένου ή αβύθιστου)

Ας προβληματιστούμε λιγάκι να δουμε ποιος τελικά κάνει μεγαλύτερο κακό

Δεν γνωρίζω εάν πράγματι έτσι είναι, αλλά εάν είναι έτσι... τότε...

_________________
...με εκτίμηση όπως πάντα και για πάντα


12 Φεβ 2009 - 23:27
Προφίλ
Μέλος
Άβαταρ μέλους

Εγγραφη: 14 Φεβ 2009 - 19:30
Δημοσ.: 37
Τοποθεσια: Αμοργός
Απάντηση με παράθεση
Δημοσίευση Re: Διακρίσεις: Άλλα προστατεύονται και άλλα...
Συμφωνώ απόλυτα, δε μου καίγεται καρφί για το θέμα της "ιδιοκτησίας" ναυαγίων, εδώ έχουμε ένα θησαυρό από παλιά και ιστορικά σκαριά κι όμως, κάθε τόσο με τα ίδια μας τα μάτια βλέπουμε την καταστροφή τους. Όντως, υπάρχει κοινοτική νομοθεσία, η οποία επιδοτεί την απόσυρση και καταστροφή των παλιών σκαφών.
Νομίζω πάντως ότι το θέμα έχει να κάνει μόνο με τα αλιευτικά, με σκοπό να ελαττωθεί η παράκτια αλιεία. Και αυτό γιατί απ' ότι ξέρω, μαζί με την καταστροφή του σκάφους, ο ιδιοκτήτης καταθέτει και την επαγγελματική άδεια αλιείας, (το ότι βέβαια με τα χρήματα που παίρνει μπορεί να αποκτήσει δύο νέα σκάφη, αυτό είναι άλλο θέμα). Τον περασμένο Σεπτέμβρη, έγινα μάρτυρας της καταστροφής του ιστορικού "Χοζοβιώτισσα" στην Αμοργό, ενός κλασικού αλιευτικού τρεχαντηριού ηλικίας πάνω των 50 ετών που μέχρι και σε παραδοσιακά τραγούδια αναφέρεται. Ο ιδιοκτήτης του εισέπραξε 90.000 Ευρώ. Δεν μπορώ να κατηγορήσω τον ιδιοκτήτη, ούτε όλο τον ντόπιο κόσμο που παρακολούθησε αδιάφορα το γεγονός, πολλοί ίσως είπαν ότι "ευτυχώς οι παλιατζούρες φεύγουν" , οι τουρίστες όμως θρηνούσαν και εξέφραζαν τέτοιον αποτροπιασμό, σαν να είχαν παρακολουθήσει μια δημόσια εκτέλεση.
Το θέμα για μένα δεν είναι αν ο εκάστοτε ιδιοκτήτης έχει την ευαισθησία ή τη μόρφωση, ή αν το "τυράκι" των χρημάτων κάμπτει τελικά τα παραπάνω. Γιατί, ας πούμε ότι καλώς δίνονται αυτά τα χρήματα, γιατί όμως να πρέπει να "σπάσεις" το σκάφος; Η κοινή λογική μας λέει ότι υπάρχουν πολλοί πραγματικά τρόποι με τους οποίους και τα χρήματα μπορούν να διατεθούν και τα σκάφη όχι απλά να γλυτώσουν αλλά και να συντηρηθούν. Σε όλη την Ευρώπη, φυλάνε ακόμα και τις παλιές καρφίτσες για να τις εκθέσουν κάπου ή να δημιουργήσουν ένα αξιοθέατο και εμείς έχουμε τέτοιους θησαυρούς, όμως ούτε να τους εκτιμήσουμε μπορούμε ούτε να τους εκμεταλευτούμε!
Ζητώ συγνώμη φίλοι που πλάτιασα! Άλλωστε, τα λόγια από μόνα τους δεν κάνουν τίποτα. Πολύ θα ήθελα να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για το θέμα, γιατί πιστεύω ότι αυτά τα σκάφη μπορούν να σωθούν και ίσως η λύση είναι ένα "παζλ" που ο καθένας μας έχει από ένα του κομμάτι...


15 Φεβ 2009 - 23:38
Προφίλ
Μέλος

Εγγραφη: 20 Φεβ 2009 - 19:37
Δημοσ.: 15
Απάντηση με παράθεση
Δημοσίευση Re: Διακρίσεις: Άλλα προστατεύονται και άλλα...
Φίλε Αμοριανός και συμπατριώτη
Δεν πιστεύω το Χοζοβιώτισα που αναφέρεις να ήταν του Κωσταντή? Τότε είναι που θα τρελαθώ
Το μοναδικό απομεινάρι της τεχνοτροπίας των ιστιοφόρων τρεχαντηριών.
Ξέρεις πιο είναι το τελείως τρελό όμως αυτής της γελοίας ιστορίας το ότι υπάρχει η σχετική νομοθεσία η οποία δίνει το δικαίωμα σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό να διασώσει και να αναστηλώσει το κάθε σκάφος το οποίο προορίζετε για απόσυρση.
Θα ήθελα να ξέρω όλοι αυτοί που φωνασκούν για την διάσωση της παραδοσιακής μας ναυτικής κληρονομιάς γιατί δεν κάνουν τίποτα. Ιδικά του Κωσταντή του είχα πει να με ενημερώσει όταν θα ήθελε να το σπάσει για να κάνω τις απαιτούμενες ενέργειες για την διάσωση του. Ακόμα και ο Δήμαρχος ήταν ενήμερος για να να έχει το νου του. ΜΑ ΙΝΤΑ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ? ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗ ΝΟΓΑΝΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΣΕΙ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΒΑΠΟΡΙΕΣ ΤΙΣ ΚΟΥΡΣΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ΜΕ ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΚΤΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΣΑΛΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΒΥΘΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑΛΟΥΣ .

_________________
Δεν θα ‘μουν άξιος ναυτικός αν δεν γνώριζα ο φτωχός πως μάχη εμπόριο πειρατεία ίδια είναι και τα τρία


28 Φεβ 2009 - 21:24
Προφίλ
Μέλος
Άβαταρ μέλους

Εγγραφη: 14 Φεβ 2009 - 19:30
Δημοσ.: 37
Τοποθεσια: Αμοργός
Απάντηση με παράθεση
Δημοσίευση Re: Διακρίσεις: Άλλα προστατεύονται και άλλα...
κι όμως, αγαπητέ φίλε, αγαπητέ συμπατριώτη Γιαλίτη, το "Χοζοβιώτισσα" του Κωσταντή ήτανε, δυστυχώς ήτανε! Ουδέν σχόλιον πλέον.......

_________________
Θοδωρής, Αμοργός


08 Μαρ 2009 - 13:36
Προφίλ
Μέλος

Εγγραφη: 06 Μαρ 2009 - 10:26
Δημοσ.: 4
Απάντηση με παράθεση
Δημοσίευση Re: Διακρίσεις: Άλλα προστατεύονται και άλλα...
πολύ λυπηρά όλα αυτά.
Να ρωτήσω κάτι. Έχουν διασωθεί τουλάχιστον οι ναυπηγηκές γραμές από παλιά ιστιοφόρα τρεχαντήρια?
Μπορούν να αναπαραχθούν αν κάποιος "πυροβολημένος" αποφασίσει να τα χτίσει; Αν όχι τότε έχουμε χάσει όχι μόνο τον θησαυρό αλλά και την ιστορία του.
Από όσο μπορούν να καταλάβουν τα άπειρα μάτια μου (και σύμφωνα με αυτά που έχω διαβάσει) τα περισσότερα τρεχαντήρια πρόσφατης ναυπήγησης έχουν ρηχές γάστρες και κατα' συνέπεια η ιστιοφορία που μπορούν να σηκώσουν είναι καθαρά βοηθητική.


09 Μαρ 2009 - 16:07
Προφίλ
Διαχειριστής
Άβαταρ μέλους

Εγγραφη: 10 Φεβ 2009 - 13:13
Δημοσ.: 229
Απάντηση με παράθεση
Δημοσίευση Re: Διακρίσεις: Άλλα προστατεύονται και άλλα...


02 Απρ 2009 - 16:29
Προφίλ
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση κατά  
Απάντηση στο θέμα   [ 6 δημοσιεύσεις ] 

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.


Μετάφραση Γιάννης Ορφανίδης