Πολλοί φίλοι που θέλουν να κατασκευάσουν Ελληνικά σκαριά από σχέδιο, (τουλάχιστον σχέδια γάστρας είναι πλέον προσβάσιμα μέσω σχετικής βιβλιογραφίας), συναντάνε κάποιο πρόβλημα στην μοντελιστική τροποποίηση - μεταφορά του.
Το πρόβλημα προσδιορίζεται στο γεγονός ότι δεν γνωρίζουν πως να μετατρέψουν το ναυπηγικό σχέδιο σε «σχέδιο αποτυπωμάτων», έτσι ώστε να έχουν όλα τα τμήματα έτοιμα για κόψιμο και σύνθεση, όπως στα Kit δηλαδή.
Παρακάτω περιγράφεται ένας απλός και εύκολος τρόπος μετατροπής ενός ναυπηγικού σχεδίου σε σχέδιο αποτυπωμάτων τμημάτων και με μέθοδο κατασκευής αυτή με τους "ολόσωμους - γεμάτους" νομείς («Plank on bulkheads»).
Έστω λοιπόν ότι το σχέδιο που διαθέτουμε είναι το παρακάτω εικονιζόμενο της Ελληνικής Σακκολέβας.
Το σχέδιο διαθέτει πλάγια όψη, κάτοψη και προσόψεις των νομέων πλώρης-πρύμνης ανά μισό νομέα σε κάθε πλευρά. Από το σχέδιο της πλάγιας όψης συνήθως έχουμε τα παρακάτω στοιχεία:
- α. Το επίπεδο του καταστρώματος ή των καταστρωμάτων αν υπάρχουν περισσότερα ανισόπεδα (Α)
- β. Το ύψος της καρίνας και το πλάτος των ποδοσταμάτων (Β)
γ. Τις θέσεις των νομέων και την θέση του καταρτιού ή καταρτιών (Γ).
Στη μέθοδο με «ολόσωμους νομείς» το σχέδιο της πλάγιας όψης είναι αυτό που θα μας δώσει τον «κορμό» του σκαριού πάνω στον οποίο θα τοποθετηθούν οι νομείς. Πριν όμως καταλήξουμε σ’ αυτό, θα κάνουμε το εξής. Γνωρίζοντας το πάχος του ξύλου από το οποίο θα κόψουμε τους νομείς σχεδιάζουμε την «υποδοχή» κάθε νομέα.
Περίπου στο μέσον της απόστασης των γραμμών καταστρώματος και καρίνας (στη θέση του μεσαίου νομέα) φέρουμε μια ευθεία γραμμή παράλληλη με αυτή της καρίνας και στην συνέχεια με άξονα την διακεκομμένη γραμμή των νομέων, σχεδιάζουμε παραλληλόγραμμο με πλάτος το πάχος του ξύλου των νομέων. Το ίδιο κάνουμε και για την υποδοχή του καταρτιού με το ανάλογο πλάτος.
Σημειώστε και κρατήστε την απόσταση μεταξύ του τέλους της γραμμής των υποδοχών και της γραμμής της καρίνας. (δ). Μετά τα παραπάνω, καταλήγουμε στα εξής δύο σχέδια αναλόγως της τεχνικής που έχουμε αποφασίσει να ακολουθήσουμε και σε ότι αφορά τα ποδοστάματα και την καρίνα του μοντέλου μας.
1. Αν έχουμε πρόθεση να προσθέσουμε νέα ποδοστάματα και καρίνα (από διαφορετικό ξύλο), τότε το αποτύπωμα του κορμού του σκαριού μας προσδιορίζεται από την κόκκινη γραμμή.
2. Εάν θα αποδώσουμε τα ποδοστάματα και την καρίνα ως προέκταση του κορμού, τότε το αποτύπωμα προσδιορίζεται από την μπλε γραμμή.
Τελικά το αποτύπωμα που θα έχουμε για να κόψουμε από το ξύλο θα έχει την εικονιζόμενη μορφή.
Και ερχόμαστε στο σχέδιο των προσόψεων των νομέων.
Συνήθως αυτό είναι τοποθετημένο στην μέση της πλάγιας όψης και έτσι προσδιορίζονται-προσανατολίζονται τα ίχνη των νομέων (μισά) πλώρης-πρύμνης, το ύψος του καταστρώματος και το ύψος του παραπέτου-κουπαστής. (βλ. παρακάτω σχέδιο).
Η διαδικασία που ακολουθείται για να προσδιορισθεί το ίχνος καταστρώματος είναι η ίδια για όλους τους νομείς και είναι η παρακάτω.:
Σχεδιάζουμε το κάθε ίχνος μισού νομέα σε διαφανές χαρτί ή αν είμαστε περισσότερο έμπειροι ολόκληρο το σχέδιο των προσόψεων. Έστω ότι σχεδιάζουμε έναν νομέα τον υπ’ αριθμόν (4). Παίρνουμε το διαφανές χαρτί και το τοποθετούμε πάνω στο σχέδιο της πλάγιας όψης έτσι ώστε η μέση γραμμή (άξονας) του νομέα να ταυτίζεται με την αντίστοιχη γραμμή της πλάγιας όψης.
Από το σημείο που η γραμμή του καταστρώματος του σχεδίου πλάγιας όψης τέμνει τον άξονα του νομέα έστω (Κ) φέρνουμε μια κάθετη γραμμή και την προεκτείνουμε μέχρι να συναντήσει το εξωτερικό ίχνος του νομέα και έστω σημείο (Λ). Η γραμμή ΚΛ είναι η γραμμή του καταστρώματος του νομέα υπ’ αριθμόν 4.
Στην συνέχεια από την γραμμή του καταστρώματος του νομέα (ΚΛ) και μέχρις όπου το εξωτερικό ίχνος του φτάνει την γραμμή της κουπαστής σημείο (Μ) σχεδιάζουμε ένα «πλάτος»* του αντίστοιχου ίχνους. Δες σχέδιο βέλος μπλέ χρώματος.
Μέχρι εδώ έχουμε αποτυπώσει το μισό εξωτερικό ίχνος του νομέα και την γραμμή καταστρώματος. (βλ.παρακάτω σχέδιο Στάδιο 1)
Στην συνέχεια διπλασιάζουμε το σχήμα του νομέα για να έχουμε την πλήρη μορφή του. (βλ.παραπάνω σχέδιο Στάδιο 2)
Τέλος σχεδιάζουμε την υποδοχή-τομή για να μπορέσει να συνδεθεί με τον κορμό του μοντέλου. Η υποδοχή αυτή έχει πλάτος ίσο με το πάχος του ξύλου από το οποίο θα κόψουμε τον κορμό του μοντέλου και ύψος την απόσταση (δ) που επισημάναμε όταν σχεδιάζαμε τις τομές στον κορμό (απόσταση μεταξύ του τέλους της γραμμής των υποδοχών και της γραμμής της καρίνας) (βλ.παραπάνω σχέδιο Στάδιο 3)
Και τελικά το αποτύπωμα του νομέα που θα έχουμε για να κόψουμε από το ξύλο θα έχει την εικονιζόμενη μορφή.
Αφού ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία με όλους τους νομείς μπορούμε στην συνέχεια να προχωρήσουμε στην αρχική σύνθεση του μοντέλου.