Με την κατασκευή μικρογραφίας στρωμάτσας έχουμε ήδη ασχοληθεί σε προηγούμενές μας τεχνικές, ίσως όμως με περίπλοκο τρόπο που ενδεχομένως οδηγεί σε αναβλητικότητα κατασκευής της.
Για το λόγο αυτό, η παρούσα τεχνική αποτελεί μία εναλλακτική μοντελιστική κατασκευαστική προέγγιση με επίσης ρεαλιστικό αποτέλεσμα.
Στρωμάτσα πλεκτή (2η προσέγγιση)
Η κλίμακα που κατασκευάζουμε τη στρωμάτσα μας, είναι η 1:30.
Τα υλικά που κατά βάση θα χρειαστούμε είναι :
- Ένας αυτοσχέδιος «μύλος πλέξης». Απλή κυλινδρική κατασκευή όπου στο ένα άκρο του προσαρμόζουμε μικρά καρφάκια (8-10). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σκληρό από χαρτόνι ή πλαστικό εσωτερικό πάνω στο οποίο τυλίγονται σπάγκοι ή νήματα για δίχτυα ή οτιδήποτε άλλο μπορείτε να φαντασθείτε, αρκεί να μπορούν να προσαρμοσθούν καρφάκια. Επιθυμητό το άνοιγμα του «μύλου πλέξης» να έχει διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από την διάμετρο της στρωμάτσας. Μπορείτε να τοποθετήσετε όσα καρφάκια θέλετε, αρκεί να μπορείτε να δουλέψετε στον «μύλος πλέξης».
- Ένα βελονάκι κεντήματος με λεπτή μύτη ή μια μεγάλη βελόνα. Προτείνεται το βελονάκι.
- Μία βελόνα ικανή να δεχθεί το νήμα που θα χρησιμοποιήσουμε.
- Έναν κυλινδρικό ξυλάκι μήκους 2 - 2,5 cm και διαμέτρου μέχρι 6-7 mm ή μικρό κομμάτι σφουγγαριού προστασίας συσκευασιών. Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε ξυλάκι θα πρέπει να του ανοίξουμε μια τρύπα 2mm και να αμβλύνουμε τα άκρα του.
- Νήμα της αρεσκείας μας πάχους έως 2 mm και μήκους περίπου 50 cm
Κατασκευή
Παίρνουμε τον μύλο πλέξης και περνάμε το ένα άκρο του νήματος από μέσα του κι από πάνω (άκρο των καρφιών) και τόσο ώστε να περισσεύει 10-20 cm από το άλλο άκρο. Με το άλλο άκρο του νήματος, κάνουμε εσωτερικά περάσματα γύρω από κάθε καρφάκι και όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.
Όταν ολοκληρώσουμε μια στροφή και φτάσουμε στο καρφάκι που ξεκινήσαμε, τότε τοποθετούμε το νήμα επάνω από την υπάρχουσα θηλιά και με το βελονάκι ανασηκώνουμε την θηλιά και την περνάμε επάνω από το καρφάκι, «δεσμεύοντας » το «τρέχον» νήμα και όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.
Την ίδια αυτή απλή διαδικασία συνεχίζουμε να επαναλαμβάνουμε σε όλα τα καρφάκια, δημιουργώντας έτσι ένα κυλινδρικό πλέγμα στο εσωτερικό του «μύλου πλέξης». Συνεχίζουμε την διαδικασία-πλέξη, ανάλογα με το επιθυμητό μήκος της στρωμάτσας.
Όταν φτάσουμε να δημιουργήσουμε το επιθυμητό μήκος του κυλινδρικού πλέγματος, τότε περνάμε την βελόνα στο άκρο του νήματος και στην συνέχεια διαδοχικά μέσα από όλες τις θηλιές που βρίσκονται στα καρφάκια. Προσεκτικά αφαιρούμε το πλέγμα από τον «μύλο πλέξης».
Στο σημείο αυτό μπορούμε να «γεμίσουμε» το πλέγμα είτε με ένα κυλινδρικό ξυλάκι είτε με τον σφουγγάρι συσκευασιών. Μπορούμε ακόμα να χρωματίσουμε το υλικό γέμισης ώστε να μην υπάρχει χρωματική αντίθεση με το πλέγμα. Εδώ για λόγους παρουσίασης αυτό δεν έγινε.
Αφού τοποθετήσουμε το υλικό γέμισης περνάμε τα άκρα του νήματος μέσα από το υλικό. Από την τρύπα για το ξυλάκι και με την χρήση βελόνας για το σφουγγάρι. Τραβώντας αντίστοιχα τα άκρα του νήματος σφίγγουμε το πλέγμα και «εξαφανίζουμε» τα περισσεύματα του νήματος δημιουργώντας βέβαια και μία θηλιά πρόσδεσης της στρωμάτσας. Τα τμήματα του νήματος που κόβονται ασφαλίζονται με ισχυρή κόλλα .
Προσθέτοντας ένα μικρού μήκους νήμα, η στρωμάτσα μας είναι έτοιμη να διακοσμήσει το μοντέλο μας.