Ο κιούρτος είναι ένα παραδοσιακό αλιευτικό εργαλείο που κατασκευαζόταν με τα χέρια και με πλέξη σύρματος. Στις μέρες μας, όπως και ο προκάτοχος του το «γιουρτάρι» (από χόρτο) τείνει να εξαφανιστεί και να αντικατασταθεί από αντίστοιχά βιομηχανικού τύπου εργαλεία.
Με την παρακάτω τεχνική επιχειρείται η αναπαράσταση του σε μικρογραφία και θεωρούμε ότι η παρουσία του θα αποτελεί αξιοπρόσεκτο στοιχείο σε κάθε μοντέλο αλιευτικού σκαριού.
Τα υλικά που κατά βάση θα χρειαστούμε είναι :
- Ένα κυλινδρικό ξυλάκι μήκους μέχρι 10cm και διαμέτρου 6-8 mm.
- Μία βελόνα, ένα μεσαίου μεγέθους καρφί 3-5 cm και 16 λεπτά καρφάκια ή καρφίτσες
- Έναν μεταλλικό κρίκο διαμέτρου 5 mm.
- Λίγη πλαστελίνη
- Κόλλα κατά προτίμηση Κυανοακριλική (CA) λεπτής ή μεσαίας ροής
- Νήμα της αρεσκείας μας το δυνατόν λεπτότερο, μονόκλωνο και μήκους περίπου 40 cm.
Κατασκευή
Kλίμακα κατασκευής 1:24
Επάνω στο κυλινδρικό ξυλάκι και σε απόσταση 6-8 mm από το ένα άκρο του καρφώνουμε τα καρφάκια συμμετρικά και στην μέση του ίδιου άκρου το μεσαίου μεγέθους καρφί.
Σε απόσταση 2-3 mm πριν από τα καρφάκια, παίρνουμε ένα κομμάτι νήματος μέχρι 10 cm και το τυλίγουμε δύο φορές γύρω από το ξυλάκι. Κολλάμε ή δένουμε την διπλή θηλιά αλλά έτσι ώστε να μπορεί να κινείται πάνω στο ξυλάκι και κόβουμε-αφαιρούμε ΜΟΝΟ το ένα από τα δύο άκρα του νήματος.
Το άλλο τμήμα νήματος που παραμένει, θα πρέπει να έχει μήκος ώστε να μπορεί να τυλίξει τουλάχιστον μια φορά το ξυλάκι.

Στην συνέχεια δένουμε την άκρη ενός νήματος στον μεταλλικό κρίκο και αφού τον περάσουμε επάνω από το μεσαίο καρφί του άκρου, με την βοήθεια μιάς βελόνας περνάμε το νήμα διαδοχικά γύρω από κάθε καρφάκι και μέσα από τον κρίκο.
Όταν περάσουμε το νήμα από όλα τα καρφάκια τότε ασφαλίζουμε το άκρο του νήματος επάνω στον κρίκο και κόβουμε ότι απομένει. Στην συνέχεια «μοιράζουμε» συμμετρικά τα γυρίσματα του νήματος επάνω στον κρίκο και τα κολλάμε όλα επάνω στον κρίκο, με λίγη CA κόλλα.
Με το τμήμα του νήματος που αφήσαμε κάνοντας τη διπλή θηλιά στο ξυλάκι, τυλίγουμε μία φορά όλα τα γυρίσματα του νήματος από τον κρίκο προς τα καρφάκια και ως εξής:
Απλώνουμε κόλλα στο νήμα και αφού το πιάσουμε από ένα σημείο του το τυλίγουμε πάνω από τα γυρίσματα και επάνω από τα νήματα της διπλής θηλιάς, μέχρι να ολοκληρώσει μια στροφή οπότε και αφού κολλήσει, το κόβουμε.
ΠΡΟΣΟΧΗ Δεν πρέπει να κολλήσει τίποτε επάνω στο ξυλάκι !!! Διαφορετικά θα πρέπει να επαναλάβετε την διαδικασία από την αρχή.

Εκτιμώντας ότι όλα έχουν πάει καλά…αφαιρούμε το μεσαίο καρφί και τα καρφάκια από το ξυλάκι και με μια τσιμπίδα ή μικρό κατσαβίδι σπρώχνοντας με προσοχή την διπλή θηλιά και σε όλο το μήκος της (γύρω-γύρω) αφαιρούμε το πλέγμα (νημάτινη κατασκευή) από το ξυλάκι.
Αυτό που σχηματίστηκε θα πρέπει να μοιάζει με διακοσμητικό βάζο με θηλιές στην περίμετρο του ενός άκρου του. Πλάθοντας την πλαστελίνη σχηματίζουμε μια μικρή σφαίρα στην οποία με το άκρο του κυλινδρικού ξύλου ανοίγουμε μια τρύπα και βάθους 5-6 mm.
Όπως ίσως καταλάβατε η πλαστελίνη θα αποτελέσει την φόρμα (καλούπι) πάνω στο οποίο θα δουλέψουμε… Δεν χρειάζεται να δώσετε από πριν στην πλαστελίνη το γνωστό οβάλ σχήμα του κιούρτου γιατί αυτό θα δημιουργηθεί με την πίεση πάνω σε επίπεδη επιφάνεια κατά το άνοιγμα της τρύπας με το ξυλάκι. Με προσοχή τοποθετούμε το πλέγμα μέσα στην τρύπα της πλαστελίνης μέχρι η διπλή θηλιά να φτάσει στο άκρο της τρύπας και στην συνέχεια πιέζουμε τις θηλιές προς τα έξω και επάνω στην επιφάνεια της σφαίρας.

Αφού δέσουμε (ή κολλήσουμε) το άκρο ενός νήματος επάνω σε μια θηλιά (οποιαδήποτε) με την χρήση μίας βελόνας αρχίζουμε να περνάμε το νήμα μέσα από κάθε θηλιά του πλέγματος και σχηματίζοντας ανάμεσα σε δύο θηλιές μία νέα με την παρεμβολή καρφίτσας, την οποία καρφώνουμε κι αφήνουμε πάνω στην πλαστελίνη.
Αφού ολοκληρώσουμε τον πρώτο κύκλο περνώντας το νήμα κι από τις 16 θηλιές του πλέγματος και για να συνεχίσουμε τον επόμενο, φτάνοντας στην θηλιά εκκίνησης, τοποθετούμε την νέα καρφίτσα, γύρω από την οποία θα σχηματίσουμε νέα θηλιά, “διακριτικά” χαμηλότερα από τον πρώτο κύκλο και συνεχίζουμε όπως μέχρι τώρα.

Αυτό που κάνουμε για να μην γεμίσουμε την επιφάνεια της πλαστελίνης με καρφίτσες είναι το εξής:
Προχωρώντας αφαιρούμε κάθε φορά την καρφίτσα από την εμπρός επάνω θηλιά (και από την οποία θα περάσουμε το νήμα) και να την τοποθετούμε κάτω και πίσω στην θέση που δημιουργούμε την νέα θηλιά. Έτσι κρατάμε σταθερό-περιορισμένο τον αριθμό των καρφιτσών με τις οποίες δουλεύουμε.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να φτάσουμε κοντά στον άλλο πόλο του οβάλ σχήματος οπότε και στον κοντινότερο δημιουργημένο κύκλο σταματάμε.
Με ένα μικρό τμήμα νήματος δημιουργούμε μια θηλιά χωρίς άκρα και διαμέτρου μέχρι 4mm.
Από αυτόν τον νημάτινο κρίκο και τις τελευταίες θηλιές περνάμε το νήμα με το οποίο δουλεύουμε σε μία αντίστοιχη διαδικασία με αυτήν που ξεκινήσαμε.

Αφού ολοκληρώσαμε την κατασκευή του πλέγματος του κιούρτου, με μία βελόνα ή οδοντογλυφίδα ή πολύ λεπτό ακροφύσιο κολλάμε με CA κόλλα, κάθε διασταύρωση νημάτων του πλέγματος, προσέχοντας να μην αφήνουμε κατάλοιπα επάνω στην πλαστελίνη.
Τυχόν κατάλοιπα πρέπει να αφαιρούνται αμέσως, διαφορετικά θα δημιουργήσουν film μεταξύ των “ματιών” του πλέγματος που μετά τον χρωματισμό του κιούρτου θα αλλοιώσουν την εμφάνιση του.
Την εφαρμογή της κόλλας μπορούμε να την κάνουμε και κατά την δημιουργία του πλέγματος του κιούρτου και σαν διάλειμμα δουλειάς…, κάθε 2-3 κύκλους πλέξης.

Όταν τελειώσουμε με την εφαρμογή της κόλλας και αφού αυτή στεγνώσει (στεγνώνει αρκετά γρήγορα αλλά καλό είναι να περιμένουμε λίγο περισσότερο) τοποθετούμε τον κιούρτο επάνω σε στήριγμα ή κάποια συρμάτινη εσχάρα και με το στεγνωτήρα μαλλιών, θερμαίνουμε και λιώνουμε την πλαστελίνη η οποία θα τρέξει σε μορφή ζελέ έξω και κάτω από τον κιούρτο…
Με ένα μικρό πινέλο σκληρής τρίχας μπορείτε να βοηθήσετε στην απομάκρυνση καταλοίπων πλαστελίνης και όσο αυτά είναι σε ρευστή μορφή.
ΠΡΟΣΟΧΗ Ο χώρος θα πρέπει να αερίζεται καλά λόγω τυχόν αναθυμιάσεων της CA κόλας και να έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα πυρασφαλείας.

Αφού ο κιούρτος στεγνώσει μπορείτε να τον χρωματίσετε εξωτερικά αλλά και εσωτερικά από τα ανοίγματα της εισόδου του και του νημάτινου κρίκου της βάσης του.

Τέλος μπορείτε να τον συμπληρώσετε με ένα φελαδούρι σημαδούρα ή και να τον γεμίσετε με ψάρια της κλίμακας του…
Καλή επιτυχία
