Αλιείς και Αλιεία στη Μαγνησία

Αλιείς και Αλιεία στη Μαγνησία - Εξώφυλλο βιβλίουΟ βραβευμένος ζωγράφος-εικαστικός και συγγραφέας του έργου αυτού Γιώργος Καφενταράκης, ως γόνος Μικρασιατικής ναυτικής οικογένειας, μεταφέρει προσωπικά βιώματα και εμπειρίες, συνοδευόμενες από έρευνα πολλών ετών στο χώρο της Αλιείας.

Το συγγραφικό αυτό έργο, δεν επιχειρεί μόνο μία καταγραφή της ιστορίας και λαογραφίας που αφορούν την αλιεία και την σπογγαλιεία στην Μαγνησία, αλλά γενικότερα μας δίνει την δυνατότητα να γνωρίσουμε τους ανθρώπινους χαρακτήρες, τα σκάφη και τις μεθόδους, καθώς και τα ιδιαίτερα εργαλεία αυτής της δραστηριότητας.

Στο βιβλίο, εκτός από την περιεκτική και σε περιπτώσεις σπάνια εικονογράφηση του, θα συναντήσουμε μοναδικές λεπτομέρειες για τον τρόπο κατασκευής και χρήσης των σκαφών και του αλιευτικού εξοπλισμού τους.

Τα γλαφυρά του κείμενα, με την εικονογράφηση και την παράθεση πρωτάκουστων λέξεων, όπως «Τραταρόλια» και «φουρνέλι», θα μας γνωρίσουν έναν χώρο μόχθου ιδιαίτερο, σκληρό αλλά και ταυτόχρονα όμορφο. Θα μας δώσουν μία γεύση από έναν κόσμο, μεγάλο μέρος του οποίου χάθηκε, παίρνοντας μαζί του πρακτικές και μυστικά κι αφήνοντας μας ίσως, πολιτισμικά φτωχότερους.

Η καταγραφή αυτή αποτελεί έναν ελάχιστο φόρος τιμής προς άλλη μία ομάδα ανθρώπων - κατηγορία επαγγελματιών που μόχθησαν και αγωνίστηκαν στη θάλασσα.

Φωτογραφίες από το Βιβλίο

{nomultithumb}