Τσερνίκι με ιστιοφορία Πέννα (Πανιά μαζεμένα)

Το μοντέλο αποτελεί ομοίωμα σκάφους που αν κι εύκολα κατατάσσεται στην κατηγορία «Τσερνίκι» (οξύπρυμνο) θεωρώ πως γοητεύει με τον ξεχωριστό του χαρακτήρα. 

Ήταν ένα σκάφος σχετικά στενό και μακρύ, «χαμηλοζωσμένο» (με χαμηλό ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας) και με αρκετά κυρτό πλωριό ποδόσταμο.

Δεν είναι γνωστό αν αποτελεί έκφραση της τοπικής παραδοσιακής ναυπηγικής, όμως το σκάφος συναντάται σε πολλές φωτογραφίες στα λιμάνια της Μυτιλήνης αλλά και στο φωτογραφικό υλικό του βιβλίου “Focee” (Félix Sartiaux) που αναφέρεται στην εκκένωση της Φώκαιας και την μεταφορά προσφύγων στην Μυτιλήνη.

Myt-1

Myt-2

  

Λίγα λόγια για το μοντέλο

Έχοντας την εμπειρία και σχέδιο από προηγούμενο μοντέλο Τσερνικιού, ήταν σχετικά «εύκολο» να προσαρμόσω τις γραμμές για το νέο μου μοντέλο. Το μοντέλο είναι κατασκευασμένο “scratch” σε κλίμακα 1:24 από ξύλο οξιάς και με την μέθοδο «πέτσωμα σε ολόσωμους νομείς».

Αποφάσισα να κατασκευάσω το μοντέλο με την ιστιοφορία του μαζεμένη προκειμένου να το αποδώσω όπως φαίνεται στις περισσότερες φωτο, αλλά και να δώσω την δυνατότητα να διακρίνονται άλλες λεπτομέρειες του. Ενδεικτικά, έχουν κατασκευασθεί και τοποθετηθεί πάνω από 30 μεταλλικά ναυτικά κλειδιά και αντίστοιχες ροδάντζες, που μου έδωσαν και την ιδέα για την κατασκευή της βάσης του μοντέλου από αντίστοιχες πραγματικές.

Ευχαριστώ

Myt-3

Myt-4

 

Χαρακτηριστικά

Όνομα μοντέλου:  -
Τύπος γάστρας :  Τσερνίκι
Τύπος ιστιοφορίας :  Πέννα
   
   
Κλίμακα : 1:24
Μήκος γάστρας : 83,0 cm
Ολικό μήκος : 83,0 cm
Πλάτος : 13,0 cm
Ύψος : 63,0 cm
 

Φωτογραφίες από το μοντέλο

 

Πλώρη, πρύμνη & Πανιά

 

Φωτογραφίες από την κατασκευή του μοντέλου