Ναυτικό Μουσείο Καβάλας

Το Ναυτικό Μουσείο της Καβάλας ξεκίνησσε από μία προσπάθεια πραγματοποίησης ενός ονείρου μια παρέας φίλων Καβαλιωτών, με στόχο να περιλαμβάνει τρεις ενότητες της ναυτικής ιστορίας και παράδοσης της Καβάλας.

  1. την παραδοσιακή ναυπηγική
  2. την αλιεία και
  3. την εμπορική Ναυτιλία

Η αρχαιότερη παραλιακή πόλη της Βόρειας Ελλάδας είναι η Καβάλα. Τα ίχνη της χάνονται στα βάθη της προϊστορίας καθώς οι επίσημες καταγραφές της αρχαίας Νεάπολης φθάνουν στον 7 αιώνα π.χ. ενώ η σημερινή πόλη της Καβάλας περιλαμβάνει στον ιστό της εκτός από την χερσόνησο της Νεάπολης και την αρχαία Θρακική Αντισάρα μια πόλη πολύ αρχαιότερη της οποίας η χρονολογία της ίδρυσης δεν είναι καν γνωστή.

Η θάλασσα ήταν πάντοτε το κυρίαρχο στοιχείο της πόλης στην  διάρκεια όλων αυτών των 40 αιώνων της ύπαρξης της η ζωή και ο τροφοδότης της οικονομίας της.

Το Ναυτικό Μουσείο της Καβάλας ξεκίνησσε από μία προσπάθεια πραγματοποίησης ενός ονείρου μια παρέας φίλων Καβαλιωτών, με στόχο να περιλαμβάνει τρεις ενότητες της ναυτικής ιστορίας και παράδοσης της Καβάλας.

α) Την παραδοσιακή ναυπηγική. Αναφέρεται ότι οι λίγοι χριστιανοί της Καβάλας δούλευαν το 1591 μεροκάματο στο ναυπηγείο για τη κατασκευή της Γαλέρας του Μπέη της Καβάλας,
β] Την αλιεία. Η Καβάλα από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα είναι από τα σημαντικότερα αλιευτικά ορμητήρια της Ελλάδας.
γ] Την εμπορική Ναυτιλία. Ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα της ναυτικής παράδοσης της Καβάλας είναι η εμπορική ναυτιλία. Από τον 7ο π.Χ. αιώνα οι θαλάσσιοι δρόμοι από τη νότια Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου κατέληγαν στην αρχαία Νεάπολη, τη σημερινή Καβάλα. Στο αρχείο του Μουσείου είναι καταγεγραμμένα μέχρι σήμερα 130 ναυτικά και ναυτιλιακά όργανα, 14 ομοιώματα παραδοσιακών σκαφών, 150 βιβλία ναυτικού περιεχομένου, 32 θαλασσογραφίες Καβαλιωτών ζωγράφων, δεκάδες φωτογραφίες από το λιμάνι και την κίνηση του, ένα παραδοσιακό τρεχαντήρι του 1961, μια ιστορική βάρκα του 1932 που έδρασε στην γερμανοβουλγαρική κατοχή και μία πλοη-γίδα παραδοσιακού ενδιαφέροντος δωρεά του ΥΕΝ.

Έχει παραχωρηθεί από τον Ο.Λ.Κ. το κτίριο του παλιού απεντομωτηρίου στον χώρο του κεντρικού Λιμένα της Καβάλας και στον επόμενο χρόνο το Ναυτικό Μουσείο θα στεγαστεί.

Συγχρόνως, ο Δήμος παραχώρησε τις αποθήκες περίπου 650 τ.μ που βρίσκονται στο παραδοσιακό καρνάγιο της Καβάλας, όπου και θα είναι η μόνιμη στέγη του Ναυτικού Μουσείου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:
Ναυτικό Μουσείο Καβάλας, Τ.θ. 1522, Καβάλα · Τηλ. 2510 835826, Κιν.: 6977391605. Fax: 2510 226850 E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Website: www.nmkav.gr