Ναυτικό Μουσείο Χίου

Το Ναυτικό Μουσείο Χίου αποτελεί την υλοποίηση ενός παλαιού ονείρου των ιδρυτών του (όλων των συντε­λεστών του χιώτικου ναυτικού θαύματος) να αποκτήσει η σύγχρονη ελληνική ναυ­τοσύνη, σε ένα από τα πιο μεγάλα κέντρα της τη Χίο, ένα ευπρόσωπο και πανελ­ληνίως σημαντικό σπίτι - μουσείο.

Το Ναυτικό Μουσείο Χίου στεγάζεται στο κέντρο της πόλης, στο παραδοσιακό αρχοντικό των αειμνήστων Αναστασίου και Μαρουκώς Πατέρα, που δωρήθηκε στο ομώνυμο Κοινωφελές Ίδρυμα από τους κληρονόμους τους το 1991. Τα τελευταία χρόνια έγινε πλήρης ανα­καίνιση των εσωτερικών και του κήπου, που διαμορφώθηκαν έτσι ώστε να παρου­σιάζονται τα εκθέματα με τον αρμονικό­τερο τρόπο και το σύνολο να αποτελεί σή­μερα ένα κόσμημα για την πόλη της Χίου. Από τους βασικούς στόχους του Μουσείου είναι να εικονογραφήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σημαντικότερο κομμάτι της ζωής του νησιού, συλ­λέγοντας αντικείμενα και ταξινομώντας ιστορικά στοι­χεία της ναυτικής παράδοσης του τόπου καθώς και τις εξελίξεις της ναυτιλίας και των εμπορικών πλοίων.

Τα εκθέματα του αποτελούνται από ομοιώ­ματα και εξαρτήματα πλοίων, σπάνιες φω­τογραφίες από τη ναυτική ζωή και μια σει­ρά πορτρέτων πλοίων, ιστιοφόρων αλλά και ατμοκίνητων, πραγματικά αριστουρ­γήματα της λαϊκής τέχνης του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού, τα οποία αποδίδονται στον λαϊκό ζωγράφο Αριστείδη Γλύκα (Βροντάδο 1870-Πειραιάς 1940).

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:
Ναυτικό Μουσείο Χίου, Στεφάνου Τσουρή 20, 82 100 Χίος « Τηλ.: 22710 4139 / 22710 44140, Fax: 22710
Ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.