Καλάθια ψαρέματος

Για τους φίλους που θέλουν να προσθέσουν ένα φτιαγμένο στο χέρι καλάθι στο αλιευτικό τους μοντέλο έχω την παρακάτω πρόταση.

Σε ένα κομμάτι μαλακό ξύλο σχεδιάζουμε ένα κύκλο με διάμετρο όσο το καλάθι που θέλουμε να φτιάξουμε. Ξεκινώντας από ένα σταυρό (και κλέβοντας λίγο) καρφώνουμε καρφίτσες χωρίς κεφάλι, γύρω στην περίμετρο του κύκλου και σε ΠΕΡΙΤΤΟ αριθμό (17-19) εξαρτώμενο από την διάμετρο.


Μέθοδος 1η με κορδόνι

1..Πέρνουμε ένα μονόκλωνο κορδόνι - όχι κερωμένο και στο χρώμα που θέλουμε (ανοιχτό κίτρινο είναι πιο κοντά στο χρώμα του καλαμιού).

2.Αρχίζουμε να κάνουμε γυρίσματα (μέσα -έξω ) από τις καρφίτσες μέχρι να φτάσουμε στο ύψος που θέλουμε να έχει το καλάθι μας. Και τότε απλώνουμε εσωτερικά κόλλα στο τοίχωμα που έχει δημιουργηθεί.

 

3.Όταν στεγνώσει η κόλλα αφαιρούμε όλο το καλάθι από τις καρφίτσες και κολλάμε στο ένα άκρο του ένα «κολιέ» που έχουμε στο μεταξύ (και ενώ περιμέναμε να στεγνώσει η κόλλα) φτιάξει από το ίδιο κορδόνι.

4.Με μικρά κομμάτια του ίδιου κορδονιού κολλάμε και δύο χειρολαβές στο άλλο άκρο του καλαθιού. Βλέπε παρακάτω φωτογραφίες.

 

Μέθοδος 2η με στάχυ

1.Εναλλάκτικά (και πιο κοντά στο πραγματικό) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για κορδόνι, στελέχη από στάχυ ή άλλο ξερό μακρύ αγριόχορτο αφού το αφήσουμε να μουσκέψει αρκετά και να μαλακώσει. Αν δεν βρίσκεστε στην εξοχή βάλτε χέρι σε κάποια χορτάρινη σκούπα.


2. Οπότε αφού έχουμε βρεγμένα μαλακά στάχυα η διαδικασία είναι όπως ήδη περιγράφηκε.

 

 

3. Όταν φθάσουμε κοντά στο επιθυμητό ύψος τελειώνουμε το καλάθι με ένα σκουρόχρωμο κορδόνι φτιάχνοντας και τις χειρολαβές


4. Μπορεί να έχει μια μικρή διαδικασία αλλά έχουμε αποφύγει το έτοιμο.