Καθέλκυση ιστορικού τσερνικιού ΜΕΔΩΝ ΠΛΕΙΟΝΗ

Το εγχείρημα υποστηρίχτηκε από τον Σύλλογο για την διατήρηση και διάσωση της παραδοσιακής ναυπήγησης και ναυτικής κληρονομιάς «Πρωτέας».

Το εγχείρημα υποστηρίχτηκε από τον Σύλλογο για την διατήρηση και διάσωση της παραδοσιακής ναυπήγησης και ναυτικής κληρονομιάς «Πρωτέας». Το εγχείρημα υποστηρίχτηκε από τον Σύλλογο για την διατήρηση και διάσωση της παραδοσιακής ναυπήγησης και ναυτικής κληρονομιάς «Πρωτέας». Όπως είπε κατά την διάρκεια της τελετής αγιασμού και ονοματοδοσίας του σκάφους ο εκπρόσωπος του Πρωτέα και πρωταγωνιστής της υλοποίησης Δημοσθένης Δόγκας, όλα άρχισαν όταν ρώτησε σε ένα από τα ταξίδια του με τον «Ναυτίλο» τον Νικόλα Βλαβιανό για το σκάφος που έχει πάνω της η μπλούζα που φορά και εκείνος του απάντησε: «αυτό είναι ένα όνειρο».

Ένα όνειρο που τελικά έγινε πραγματικότητα. Δεν θα πάρει πολύ καιρό, λίγους μήνες μόνο που θα απαιτηθούν για το αρμάτωμα του σκάφους, το οποίο θα φέρει ιστιοφορία «σακολέβα», ώσπου ένα πανέμορφο τσερνίκι να ξαναβγεί ύστερα από χρόνια και πάλι στο Αιγαίο κι’ ακόμα πιο πέρα.

01 MEDON PLEIONI NAMING (5)

Πρωτόγνωρη για τον τόπο μας δύσκολη και αξιέπαινη πρωτοβουλία με αίσιο τέλος. Τα εύσημα ανήκουν σε όλους τους συντελεστές και κυρίως στα μέλη του Συλλόγου Πρωτέας και στον Νικόλα Βλαβιανό .

Πλήθος κόσμου παρέστη στην τελετή καθέλκυσης και αγιασμού του σκάφους, η οποία έγινε στην προβλήτα μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό Χαλκίδας. Ακολούθησε κέρασμα θαλασσινών και κρασιού και συναυλία με τους «Χαΐνηδες» και τον Δημήτρη Μυστακίδη. Η βραδιά έκλεισε με νησιώτικα τραγούδια και χορούς με τον Κυριάκο Γκουβέντα στο βιολί.

Καλές θάλασσες στο νέο στολίδι του Αιγαίου.

Βαγγέλης Κουμαριανός

Υ.Γ. Το σκάφος στο αρχικό ακόμα στάδιο κατασκευής του είχαμε την ευκαιρία να δούμε κατά την επίσκεψή μας στο ναυπηγείο «Νεώσοικος» τον Μάρτιο του 2015 στα πλαίσια του πρώτου Διεθνούς Σεμιναρίου Παραδοσιακής Ναυπηγικής που διοργάνωσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Δείτε φωτογραφίες από την καθέλκυση και την ονοματοδοσία