Το Σεμπέκι - Τρικάταρτο Ιστιοφόρο πλοίο

Το ΣΕΜΠΕΚ, είναι ίσως το πιό γρήγορο και ευέλικτο σκάφος της Μεσογείου κατά τον 18ο αιώνα. Το ΣΕΜΠΕΚ προέρχεται από τη Βόρειο Αφρική την περίοδο του 17ου αιώνα.

Το Σεμπέκι ή ΣεμπέκΤο ΣΕΜΠΕΚ, είναι ίσως το πιό γρήγορο και ευέλικτο σκάφος της Μεσογείου κατά τον 18ο αιώνα. Το ΣΕΜΠΕΚ προέρχεται από τη Βόρειο Αφρική την περίοδο του 17ου αιώνα.

Μετέπειτα, οι βερβερίνοι πειρατές βελτίωσαν τόσο το σκάφος όσο και την ιστιοφορία του, με αποτέλεσμα από την αρχή του 18ου αιώνα η Μεσόγειος να μαστίζεται από τα οπλισμένα με κανόνια Σεμπέκια των βερβερίνων και των Τυνήσιων πειρατών.

Πολύ γρήγορα οι Γάλλοι και οι Ισπανοί για να καταπολεμήσουν την πειρατεία άρχισαν την κατασκευή ΄τετοιων καραβιών (Σεμπέκ). Το μήκος τους έφτανε τα 40μ., το πλάτος του τα 10μ. και έφερε δε μέχρι και 30 κανόνια. Τα ελληνικά Σεμπέκια ήταν σαφώς μικρότερα και κυρίως Ψαριανά. Το Σεμπέκ παρέμεινε να πλέει στο Αιγαίο, παραλλαγμένο βέβαια, μέχρι το 1875 σαν πλοίο παράκτιας αστυνομίας με το επίσημο όνομα "Λιβυρνίς".

Τα Σεμπέκια είχαν τρείς (3) μονοκόματους ιστούς με μεγάλα τριγωνικά ιστία που στηρίζονταν σε πολύ μακριές και λεπτές κεραίες που σχημάτιζαν με τους ιστούς οξεία γωνία. Ο πλωριός ιστός βρισκόταν πολύ κοντά στην πλώρη με χαρακτηριστική προς τα εμπρός κλίση. Ο πρυμνιός (και μικρότερος ιστός) βρισκόταν δίπλα στο ποδόσταμα.

Εκτός όμως από τα ιστία διέθετε και κουπιά γι αυτό ανάμεσα στις μπουκαπόρτες των κανονιών είχε και κάποιες μικρότερες για να βγαίνουν τα κουπιά.