Ναυτικό Μουσείο του Γαλαξειδίου

Tο Μουσείο φιλοξενεί μια από τις σημαντικότερες συλλογές οργάνων ναυσιπλοΐας (εξάντες, οκτάντες, χρονόμετρα, δρομόμετρα, πυξίδες, κ.α.), ημερολογίων καραβιών και εγγράφων. Ανάμεσα τους και το σπουδαιότερο ίσως έκθεμα του Μουσείου, το «Χρονικό του Γαλαξειδίου», ένα από τα σημαντικότερα μεταβυζαντινά χειρόγραφα, που αφηγείται την ιστορία του Γαλαξειδίου από τον 10ο έως και τον 18ο αιώνα.

Ακρόπρωρο

Ακρόπρωρο με το ένα χέρι υψωμένο και το άλλο
να κρατά το κέρας της Αμάλθειας, σύμβολο του πλούτου

 

Εκτίθενται, επίσης, όπλα και κειμήλια από την επανάσταση του 1821, ακρόπρωρα και ζωγραφικοί πίνακες (ανάμεσα τους και έξι πινακες του Γαλαξειδιώτη ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου). Η έκθεση συμπληρώνεται με πληροφορίες για τη ναυπηγική τέχνη, το κτίσιμο και το αρμάτωμα των καραβιών. Λεζάντα για ακρόπρωρα: Στην πλώρη του καραβιού τοποθετούνταν το ακρόπρωρο.

Ακρόπρωρο

Ολόμαυρο ακρόπρωρο που συμβολίζει
το θάνατο του καπετάνιου

Όπως πίστευαν οι ναυτικοί, το ακρόπρωρο ήταν η προσωποποιημένη ψυχή του καραβιού. Έδιωχνε το κακό, έδινε δύναμη και προστασία στο πλήρωμα και έφερνε πλούτο και αφθονία αγαθών. Όταν πέθαινε ο καπετάνιος, το ακρόπρωρο του καραβιού του, οι πόρτες και τα παραθυρόφυλλα του σπιτιού του βάφονταν μαύρα.

Τα τέσσερα ακρόπρωρα του Μουσείου ανήκουν σε γαλαξειδιώτικα ιστιοφόρα αλλά δεν είναι γνωστό αν έχουν κατασκευαστεί στο Γαλαξείδι

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:
Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείου Γαλαξειδίου, Μουσείου 3, 33 052 Γαλαξείδι
Τηλ.: 22650 41795