Η μεγαλύτερη πρόκληση στην κατασκευή ενός ναυτικού μοντέλου είναι η γάστρα του. Πολλοί μοντελιστές με εμπειρία κατασκευών μοντέλων kit ακολουθούν τη συνήθη αλλά και «εύκολη» τεχνική όπου απλά κλείνουν την γάστρα, διαμορφώνοντας τα μαδεράκια ανάλογα με τα ανοίγματα που δημιουργούνται κατά την διαδικασία.
Χωρίς να αποτελεί «μοντελιστικό λάθος», αυτή η διαδικασία συνήθως καταλήγει με την διαμόρφωση - τοποθέτηση μαδεριών με μυτερές άκρες, πράγμα που δεν συμβαίνει όμως στα πραγματικά σκαριά.
Εικόνα 1
Και βέβαια αυτό δεν επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα όταν η γάστρα του μοντέλου πρόκειται να βαφεί. Στην κατασκευή όμως των πραγματικών σκαριών, τα μαδέρια στο πέτσωμα της γάστρας διαμορφώνονται έτσι ώστε να έχουν επίπεδα άκρα (σόκκορα) για καλύτερη εφαρμογή-κάρφωμα επάνω στους νομείς.
Εάν αποφασίσετε να αφήσετε τη γάστρα του μοντέλου σας άβαφη, αναδεικνύοντας έτσι τη δουλειά στο πέτσωμα της γάστρας, σας προτείνουμε κατά το πέτσωμα να ακολουθήσετε την κανονική - πραγματική τεχνική.
Εικόνα 2
Παρακάτω περιγράφεται πως αυτή η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί σε αντίστοιχο ναυτικό μοντέλο και για λόγους ευκολίας περιγραφής, κάνουμε την παραδοχή ότι το πέτσωμα σχηματίζεται από ικανού μήκους μονοκόμματα μαδέρια.
Στην παρακάτω εικόνα - σχέδιο μπορούμε να δούμε την τεχνική του πετσώματος της γάστρας ενός πραγματικού σκαριού και κάποια ονοματολογία.
Εικόνα 3 - Greek planking
Στην παρακάτω εικόνα - σχέδιο μπορούμε να δούμε τα απομονωμένα μαδέρια και πως αυτά είναι διαμορφωμένα. Το πέτσωμα της γάστρας από ένα σημείο και μετά αποτελείται από μια διαδοχή τέτοιων μαδεριών (α, β) και καταλήγει με ένα τελευταίο μαδέρι (γ) την «καταφραή» (μαύρο βέλος)
Εικόνα 4
Ξεκινάμε την διαδικασία διαμόρφωσης των μαδεριών την στιγμή που το πέτσωμα της γάστρας από το επάνω μέρος, παρουσιάζει στα άκρα του με το πέτσωμα από το κάτω μέρος, ένα κενό μικρότερο ή ίσο με το πλάτος των μαδεριών που χρησιμοποιούμε.
Εικόνα 5
Παίρνουμε ένα μαδεράκι αναλόγου πλάτους με αυτό που έχουμε χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα και συνεχίζοντας το πέτσωμα από το κάτω μέρος της γάστρας, το διαμορφώνουμε – προσαρμόζουμε και το τοποθετούμε στο υπάρχον κενό.
Εικόνα 6
Σημείωση: Σε περίπτωση που το κενό αυτό είναι μικρότερο από το πλάτος των μαδεριών μας, το μαδέρι που θα χρησιμοποιήσουμε είναι ίδιου πλάτους με όσα έχουμε χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα και διαμορφώνεται με λοξό κόψιμο στα άκρα του και στο επάνω μέρος του. Όταν το κενό είναι περίπου ίσο με το πλάτος των μαδεριών μας, τότε το μαδεράκι που θα χρησιμοποιήσουμε και θα διαμορφώσουμε το επιλέγουμε με μεγαλύτερο πλάτος (2-3 χιλ) και το διαμορφώνουμε πάλι με λοξό κόψιμο των άκρων του.
Αυτό γίνεται γιατί θα πρέπει το υπό διαμόρφωση μαδεράκι να συναντά τα ποδοστάματα με επίπεδα σόκκορα.
Εδώ μπορούμε είτε να το κολλήσουμε στην θέση του είτε να το προσαρμόσουμε προσωρινά.
Από τα σημεία που αρχίζει το παραμένον νέο κενό της γάστρας (Α και Β) σημειώνουμε με μολύβι τις κάθετες Αα1 και Ββ1 και σε μήκος το πολύ μέχρι την μέση του υπό διαμόρφωση μαδεριού μας. Κάτω από τα σημεία αυτά υποτίθεται, αλλά και μπορεί να υπάρχουν νομείς του μοντέλου. Στα πραγματικά σκαριά σίγουρα υπάρχουν. Στην συνέχεια από τα σημεία α1 και β1 σημειώνουμε ευθείες προς το μέσον και το επάνω άκρο του μαδεριού (σημείο 0). (βλ. Εικόνα 7 - κόκκινες γραμμές)
Εικόνα 7
Τώρα είτε μπορείτε να αφαιρέσετε το προσωρινά τοποθετημένο μαδέρι και να αφαιρέσετε - κόψετε τα τμήματα των κόκκινων γραμμών, είτε να το κάνετε με κάποιο ξυράφι ή κόφτη, με σταθερό χέρι επάνω στο μοντέλο και κόβοντας κάθετα.
Παρατήρηση: Από την στιγμή που δεν χαράξαμε μία ευθεία γραμμή μεταξύ των σημείων α1 και β1, όπως ίσως θα έπρεπε, ίσως να φαίνεται ότι το διαμορφούμενο μαδέρι σχηματίζει γωνία στο σημείο (0). Όμως αυτό λόγω καμπύλης της γάστρας και των μικρών διαστάσεων του μαδεριού, τείνει να εξαλειφθεί. Πιθανόν όμως να χρειαστεί μόνο μία μικρή «ευθυγράμμιση» στο σημείο (0) κατά την εφαρμογή το επόμενου μαδεριού.
Μετά την αφαίρεση των τμημάτων θα έχετε πάλι νέο κενό στην γάστρα και το μαδέρι σας διαμορφωμένο ώστε να μπορεί δεχτεί νέο μαδέρι. Η διαδικασία αυτή συνεχίζεται όσο απαιτείται και μέχρι να τοποθετηθεί το τελευταίο σανίδι η «καταφραή» η οποία «σφραγίζει» και το πλευρό της γάστρας.
Εικόνα 8
Καλή επιτυχία!
Εικόνα 9