Εύκολο «Πατρονάρισμα»

Ως ναυτομοντελιστής εδώ και αρκετά χρόνια, συνεχίζω να βλέπω ότι το ζήτημα ενός ευκολότερου τρόπου φίμωσης (πατροναρίσματος) μπιγοτών-μακαράδων, συνεχίζει να είναι το πιο επιθυμητό.

Αφού πειραματίστηκα αρκετά (όπως με το σχηματισμό κολλημένων βρόχων από νήμα και βρόχων από λεπτό σύρμα), κατέληξα στην παρακάτω μέθοδο την οποία και σας προτείνω.

Ανάμεσα στα εργαλεία που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει στο ψάρεμα, είναι και το "Tie-fast knot tyer" (Γρήγορος κομποδέτης), ένα εργαλείο που μας επιτρέπει να δέσουμε εύκολα τα αγκίστρια τους ψαρέματος. Από το εργασείο αυτό μου ήρθε η ιδέα της δημιουργίας ενός αντίστοιχου «Γρήγορου πατροναριστή». Δεν είμαι σίγουρος εάν ο ίδιος ο «γρήγρος κομποδέτης» μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μοντελιστικό πατρονάρισμα, αλλά εγώ επέλεξα να κατασκευάσω τα δικά μου εργαλεία. Έτσι, ανάλογα με το πάχος των νημάτων που χρησιμοποιώ, τροποποίησα τρία μεταλλικά άκρα κάποιων άχρηστων πινέλων που είχα, δημιουργώντας ένα αυλάκι.

 

Κάθε φορά που θέλω να κάνω πατρονάρισμα, διαλέγω τον κατάλληλο (σε σχέση με το πάχος νήματος) «πατροναριστή» και ακολουθώντας τα τροποποιημένα σκίτσα για τη χρήση του "Γρήγορου κομποδέτη" (βλ. παρακάτω εικόνα), φτιάχνω σπείρες (βρόχους) γύρω από την κεφαλή του πινέλου.

Στη συνέχεια, περνάω το βρόχο (ή ένα νήμα) που θέλω να πατρονάρω στο διαμορφωμένο κανάλι και αφαιρώ προσεκτικά όλες τις σπείρες (βρόχους και νήμα που θα πατροναριστεί) από την κεφαλή του πινέλου. 

 

Τέλος, τραβάω απαλά τις δύο άκρες του νήματος των σπειρών (βρόχων) κι έτσι έχω σχηματίσει τον κόμπο για το πατρονάρισμα.

Ο κόμβος πατροναρίσματος μπορεί να μετακινηθεί, οπότε αφού τον μετακινήσω στην τελική του θέση, κόβω τις άκρες και ασφαλίζω με μια σταγόνα κόλλας.

Ελπίζω να βρείτε τη μέθοδό μου χρήσιμη, αλλά και ευκολότερη από άλλες.

Ευχαριστώ