Θα έχετε προσέξει πως σε κάποια σημεία της ιστιοφορίας των πλοίων (παλαιών και κάποιων σημερινών), υπάρχουν κάποιες κατασκευές που θυμίζουν σφουγγαρίστρα.
Στήσιμο καταρτιών - Αρματωσιά
Η Ροδάντζα είναι ένα μεταλλικό (σήμερα και πλαστικό) αυλακωτό εξάρτημα σε σχήμα στρογγυλό ή σταγόνας, που τοποθετείται μέσα σε μία θηλιά σχοινιού ή συρματόσχοινου για να βοηθήσει στον σχηματισμό αυτής, αλλά κυρίως για να προστατέψει από την τριβή συνδεόμενα ναυτικά εξαρτήματα.
Σίγουρα οι προχωρημένοι μοντελιστές θα έχουν έλθει αντιμέτωποι με την πρόκληση της κατασκευής ναυτικών κλειδιών στα μοντέλα τους. Για τους νεοεισερχόμενους αναφέρομαι στο ναυτικό αντικείμενο που έχει το σχήμα του κεφαλαίου "Ω" ή και «U». Το ναυτικό κλειδί εκτός από αληθοφάνεια, διευκολύνει αρκετά σε πολλές περιπτώσεις πρόσθεσης στοιχείων εξαρτισμού.
Παρακάτω περιγράψω μία μέθοδο κατασκευής πανιών που επιλέγω να ακολουθώ στα μοντέλα μου. Υπάρχουν σίγουρα και καλύτερες, αλλά κατέληξα σε αυτή μετά από πολύ ράψιμο στο χέρι αλλά και αρκετούς άλλους πειραματισμούς.
Ως ναυτομοντελιστής εδώ και αρκετά χρόνια, συνεχίζω να βλέπω ότι το ζήτημα ενός ευκολότερου τρόπου φίμωσης (πατροναρίσματος) μπιγοτών-μακαράδων, συνεχίζει να είναι το πιο επιθυμητό.
Μερικές φορές η κλίμακα του μοντέλου που δουλεύουμε δεν μας επιτρέπει τη διαμόρφωση κοτσανέλων από ξύλο, οπότε μία εναλλακτική λύση είναι το μέταλλο. Αν όμως πάλι δεν υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας κοτσανέλων με συγκόλληση μεταλλικών τμημάτων, τότε...
1. Σε ένα έτοιμο πανί μοντέλου (με απεικόνιση των φύλλων με γαζί ή μολύβι) από μία άκρη της μούδας και από το πρώτο φύλλου του πανιού αρχίζουμε με μια βελόνα να περνάμε την κλωστή ή το σπάγκο (κομμάτια του τα οποία θα αποτελέσουν τα τσαμαντάλια) πάνω - κάτω και στην μέση κάθε φύλλου.
Ανάλογα με την κλίμακα του μοντέλου που κατασκευάζουμε, παίρνουμε ένα ξύλινο κύλινδρο και κόβουμε φέτες που θα αποτελέσουν τις μπιγότες. Με μία απλή βοηθητική κατασκευή (βλ. παρακάτω φωτογραφία) ανοίγουμε τις τρύπες πάνω σ' αυτές.
Παίρνουμε σύρμα ή πετονιά στην διάμετρο που μας ενδιαφέρει και τυλίγουμε γύρω του κλωστή για όσο μήκος θέλουμε να έχουν συνολικά όλα τα φιμώματα που θα φτιάξουμε. Στη συνέχεια την καλύπτουμε με κόλλα για ξύλα.
Όταν θέλουμε να τοποθετήσουμε τις μπιγότες πάνω στο παραπέτο (σε περίπτωση αναπαράστασης αρκετά παλαιού σκαριού συνηθέστερα Περάματος με ξαρτόριζες κυλινδρικές) και να αποφύγουμε το τρύπημα και πέρασμα των ξαρτόριζων από την κουπαστή προτείνεται η παρακάτω μέθοδος.