Προσέγγιση σ΄ένα θρύλο - Γολέτα «Τερψιχόρη»

Πριν από δύο χρόνια, οι αναγνωρισμένοι και βραβευμένοι ναυτομοντελιστές, Γιώργος Μπουζούνης και DenisGaille, μέλη του naftotopos.gr, αποφάσισαν την κατασκευή του μοντέλου ενός ιστορικού σκάφους, από τα πλοία που έδρασαν κατά τον Ναυτικό Αγώνα του 1821. Πρόκειται για την γολέτα «Τερψιχόρη» των αφών Τομπάζη.

Αντιμετωπίζοντας το θέμα με σοβαρότητα και θέλοντας να διαχωρίσουν την πραγματικότητα από τον θρύλο, ξεκίνησαν από την έρευνα ιστορικών στοιχείων με αρωγό σε αυτήν τους προσπάθεια, τον naftotopos.gr.

Η σημασία της ναυπήγησης ενός προηγμένου σκάφους για τα δεδομένα της εποχής και για πρώτη φορά στον Ελλαδικό χώρο οδήγησε την αναζήτηση σε πολύπλευρες μορφές τεκμηρίωσης. Πολύτιμα στοιχεία παραχωρήθηκαν ευγενικά από το Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας σε διαδοχικές επισκέψεις. Δεν έλειψαν από την έρευνα, βιογραφία χαρακτήρων, ιστορικά δρώμενα άλλων χωρών, πρακτικές ξένων ναυπηγικών κέντρων, ανάλυση κατασκευαστικών στοιχείων, εξάρτισης κι εξοπλισμού, αλλά και η αντιμετώπιση παραδοξότητας, μυστηρίου και διλημμάτων.

Η αναγραφή του ονόματος Τομπάζη, στα σχέδια της γολέτας “H.M.SMusquidobit” πρώην Αμερικάνικης “Lynx”, έδειξε στην έρευνα μία κατεύθυνση που επρόκειτο να επιβεβαιωθεί από την εξέταση σχετικών στοιχείων και συλλογιστικών συμπερασμάτων.

Με βάση τα ευρήματα, αποφασίσθηκε τελικά η κατασκευή δύο μοντέλων στην ίδια κλίμακα με διαφορετική τεχνική, αλλά και οπτική. Το πρώτο αναπαριστά το σκάφος όπως εμφανίζεται σε υπάρχουσες γκραβούρες και πίνακες της εποχής, ενώ το δεύτερο επιχειρεί την προσέγγιση της κατασκευαστική δομής του σκάφους (ναυπηγικό μοντέλο).

Ενόψει της επετείου συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη του Αγώνος για την Ανεξαρτησία και εντός του επομένου έτους θα είμαστε σε θέση να σας παρουσιάσουμε την συναρπαστική διαδρομή της έρευνας καθώς και ένα ολοκληρωμένο από τα δύο μοντέλα της γολέτας.

 

Ακολουθούν φωτογραφίες από τα αρχικά στάδια κατασκευής των δύο μοντέλων.