Το ιστορικό μπρίκι ΑΡΗΣ

Ομοίωμα του ιστορικού μπρικιού με το όνομα ΑΡΗΣ όπου έλαβε ενδοξότατο μέρος στον Αγώνα της ανεξαρτησίας από τον οθωμανικό ζυγό. Είχε ναυπηγηθεί στη Βενετία το 1819 και είχε μήκος 30.5 μέτρα. Τα σχέδια του ΑΡΗ σήμερα πλέον δεν υπάρχουν, αν και από σχετικές πληροφορίες διασώζονταν μέχρι πριν τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο. 

Η κύρια πηγή στοιχείων για την κατασκευή του ομοιώματος, αποτέλεσε το ομοίωμα που εκτίθεται στο Ιστορικό Μουσείο (που στεγάζεται στην παλαιά βουλή), το οποίο από του κατασκευαστή του παρόντος (Α.Ράλλη), κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Επιπρόσθετα στην κατασκευή του ομοιώματος, βοήθησε ιδιαίτερα ένα αντίστοιχο ομοίωμα του ΑΡΗ που έφθασε στα χέρια του κατασκευαστή, από τον ναύαρχο Καντά για επισκευή. Κατά τα λεγόμενα του ναυάρχου Καντά, είχε κατασκευαστεί απο κάποιον υπαξιωματικό του ναυτικού που είχε υπηρετήσει σε αυτόν. Πολύτιμα στοιχεία στάθηκαν αντίστοιχα σχέδια Αγγλικών και Γαλλικών μπρικιών των αρχών του 19ου αιώνα, καθώς και εκτενή ξένη σχετική βιβλιογραφία.

Εικόνες- φωτογραφίες:
- Χαλκογραφία που έγινε το 1938 από τον Λυκ. Κογεβίνα (που βασίστηκε σε πίνακα του κ. Α.Ε.Κριεζή) που παριστάνει το μπρίκι ΑΡΗΣ κατά την περίοδο του 1874 με την σημαία του Ελληνικού Β. Ναυτικού. Περιλαμβάνεται στο βιβλίο του υποναυάρχου Δημ. Γ. Φωκά «ΚΑΡΑΒΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ», με δώδεκα έγχρωμες χαλκογραφίες του Λυκ. Κογεβίνα.
- Φωτογραφίες του Ν. Μακκά στα τέλη του 19ου αιώνα, από το αρχείο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

 

Χαρακτηριστικά

Όνομα μοντέλου:  ΑΡΗΣ
Τύπος γάστρας :  Μπρίκι
Τύπος ιστιοφορίας :  Σταυρώσεις
   
   
Κλίμακα : 1:85
Μήκος γάστρας : __,0 cm
Ολικό μήκος : 36,0 cm
Πλάτος : __,0 cm
Ύψος : __,0 cm
 

Φωτογραφίες από το μοντέλο